Спецпроєкти

Кохання в усіх його проявах: добірка фільмів про близькість, розлуку та секс


«Любов варта всього», – каже Сергій Жадан, і ми не можемо з ним не погодитися. Усією редакцією згадували фільми, які показують кохання в різних його проявах, і ділимося з вами нашими улюбленими.

Кохайте і будьте коханими.

Близькість

Рік випуску 2004

Режисер Майк Ніколз

Любовними трикутниками в літературі та кіно вже не здивуєш, –  думав Майкл Ніколз і створив трохи більше – квадрат кохання. Квадрат, у якому партнери ніби кути, які постійно змінюють позицію.

За сюжетом фільму письменник Ден закохується в стриптизерку Алісу та водночас зачарований фотографкою Анною. Анна ж зустрічається з Лавлейсом Ларрі, для якого не менш пристрасною є Аліса. Герої намагаються побудувати щирі та близькі стосунки, у яких брехнею є майже все, окрім бажання спати одне з одним. 

У фільмі є відверті сцени. Якщо ви не із сором’язливих, то «Близькість» – те, що вам треба.

Хтось називає фільм грубим і брутальним, хтось захоплюється стражданнями героїв, та факт залишається фактом – фільм не залишає глядачів байдужими.

Останнє кохання на Землі

Рік випуску – 2011

Режисер – Девід Маккензі

«Останнє кохання на Землі» можна назвати апокаліптичною артхаусною фантастикою з оригінальним та дуже актуальним сюжетом. Фільм здається абсурдним і трагікомічним, доки не розумієш, що весь світ у 2020-му вирішив повторити його сюжет.

Стрічка порушує важливі питання, як-от: «Яким буде кохання під час чуми?», «Що станеться з людьми, якщо вони назавжди втратять нюх і запах?», «Як зміниться людство, якщо втратить усі свої почуття?».

І все це через призму реальних стосунків, у яких так багато тривоги, страху та печалі.

Любов

Рік випуску – 2012

Режисер – Майкл Ганеке

«Любов» це фільм, у якій нігілістична та болісна тема завдяки режисерським чарам перетворюється у справжній витвір мистецтва. Сюжет стрічки розгортається навколо життя пари літніх учителів музики. Життя, яке змінюється після того, як жінка переживає інсульт. 

Крок за кроком глядачі разом із героями проживають болісний процес відпускання. Дуже страшно розуміти, що людина, яку кохаєш усе життя, виявляється невиліковно хворою. Страшно й усвідомлювати, що десь на порозі за нею спостерігає смерть.

Фільм майже нестерпно сумний і водночас неймовірно красивий. У стрічці зображено сакраментальну відданість і любов, яка залишається, навіть коли життя добігає кінця.

Любов

Рік випуску – 2015

Режисер Гаспар Ное

«Любов» четверта стрічка аргентинського режисера Гаспара Ное. Сюжет старий як світ – кохання, зрада, болюча розлука та майбутнє, яке без коханої людини здається безглуздим.

Головний герой Мерфі живе з жінкою, яку не любить, і виховує їхню спільну дитину. Він постійно згадує свою колишню кохану Електру – і майже всі ці спогади пов’язані із сексом. Секс у цьому фільмі максимально реалістичний – актори займалися ним по-справжньому.

Фільм вражає своєю відвертістю та майже порнографічним рівнем сексуальности, однак не варто плутати його з порно. Різниця полягає в тому, що «Любов» яскраво описує найсильніші людські емоції та людську неідеальність. Тут можна побачити, як світло падає на частини ноги та освічує целюліт або ж лобкове волосся, які позиції приймаємо ми або та наші партнери, коли вступаємо в коїтус, та який вигляд ми маємо вже після сексу.

Попри безліч сцен сексу, на яких зроблено акцент, фільм усе ж повністю виправдовує свою назву. Дивіться – і відчуєте все самі.

Літо з Монікою

Рік випуску – 1953

Режисер – Інґмар Берґман

Один із перших фільмів-проривів Інґмара Берґмана, який дав початок його кар’єрі на міжнародному ринку. Це сенсаційно реалістична казка про кохання молодої пари робітничого класу зі Стокгольма.

Моніка (Ґаррієт Андерсон) працює в продуктовому магазині й живе в переповненій квартирі зі своїми неспокійними батьками, які постійно вживають алкоголь. А Гаррі (Ларс Екборґ) – сором’язливий торговець послугами фарфорового заводу, життя якого проходить з овдовілим батьком напруженим і мовчазним.

І от пара вирушає на відпочинок, проводить разом літні канікули. Їхнє кохання легке й безтурботне, як і саме літо. Та повернення з відпустки змінює стосунки Гаррі й Моніки – і, можливо, невідворотно.

Фільм розповідає про те, як може змінитися любов, якщо обом потрібно швидко «подорослішати», стати більш зрілими й відповідальними. 

Життя Адель

Рік випуску –  2013

Режисер – Абделатіф Кешиш

Фільм про спроби дівчини-підлітка знайти своє справжнє «я», пережити безліч трансформацій і зрозуміти, що таке кохання.  

Адель закохується в Емму, яка старша за неї, ще в школі. Їхні стосунки проходять від шкільних років дівчини до її раннього дорослого життя та кар’єри шкільної вчительки. І, звісно, стосунки трансформуються, бо обидві дівчини змінюються та змінюють своє ставлення одна до одної.

Джастін Чанґ у своїй статті для журналу Variety написав, що фільм містить найбурхливіші сцени лесбійського сексу, які можна згадати, а Пітер Бредшоу із видання The Guardian назвав стрічку дуже щирою та пристрасною.

Із широко заплющеними очима

Рік випуску –  1999

Режисер – Стенлі Кубрик

«Із широко заплющеними очима» – еротичний, психологічний і драматичний фільм, режисером, продюсером і сценаристом якого став Стенлі Кубрик. 

Фільм справді починається як стандартний еротичний трилер і переростає у тривожне психологічне дослідження шлюбу, сексу, невірности, приниження та відхилення.

Том Круз і Ніколь Кідман грають пару з вищого суспільства Нью-Йорка. Їх запрошують на вечірку, після якої в їхньому житті все змінюється. Вони обмінюються своїми сексуальними фантазіями та думками, що призводить до непорозумінь, образ і сварок.

Кубрик, як завжди, приділяє увагу кожній деталі стрічки, тому всі сцени у фільмі знято ідеально. 

Остання стрічка режисера (Кубрик помер за чотири дні після закінчення монтажу фільму) спантеличує глядача та засідає в голові після перегляду ще на кілька днів.

Дикі серцем

Рік випуску – 1990

Режисер – Девід Лінч

Нетиповий для Лінча фільм, хоча його класичні прийомчики угледіти буде не важко. Це історія кохання Сейлора (Ніколас Кейдж) і Лули (Лора Дерн). 

Він – матрос, який щойно вийшов із в’язниці, а вона – зіпсована підлітка. Парочка тікає до Каліфорнії, а за ними полюють коханці матері Лули. утім, на цьому пригоди Кейджа і Дерн не завершуються – та не будемо спойлерити, бо фільм вартий того, щоб його подивитися. 

Розповідь і тон фільму досить нерівні, але він усе одно залишається видатним у фільмографії Девіда Лінча. Тут є криваві й захопливі бойові сцени, сюрреалістична атмосфера, чорний гумор, відсилання до «Чарівника з країни Оз». А ще можна побачити в невеликій епізодичній ролі Шеріл Лі – ту саму Лору Палмер із Twin Peaks.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь