Спецпроєкти

Крим після окупації, недопуск до заліків та стрибки з восьмого поверху. Успішні українці розповідають про свої сни


Сон – це завжди віртуальна подорож в іншу реальність. Поки ми фізично відпочиваємо, наші мізки крутять плівки, і сни – відображення наших мрій, страхів, спогадів тощо.

Що сниться успішним людям, чого вони підсвідомо бояться та про що мріють? bit.ua спробував роздивитися сни людей відомих українців. Вийшло дуже інтимно.

Дмитро Зезюлін – фронтмен гурту Latexfauna

Якщо говорити про сни, які повторюються, то це чомусь сесія випускного року універу. І вічно у мене за предметами нулі і всюди недопуск до заліків. Це рефлексія ситуації в Інституті журналістики: на четвертому курсі я пішов працювати в газету і прогулював пари на користь роботи. Але мене сесія аж ніяк не хвилювала, бо я знав, що все порішаю – і все порішав. Це зовсім не був стрес, а от уві сні це саме проблема.

Ще мені часто сниться Тальне (рідне місто музиканта в Черкаській області), його природа: скелі, річка і мости. Тільки все там дуже монументальне і тривожно-величне, немов Батьківщина-мати чи натура із «Володаря Перснів». Я йду до водосховища Гордашівської ГЕС, мені потрібно перейти через величезний міст понад темною водою, а-ля заставка в серіалі «Вікінги». Інколи я ціпенію від висоти. Це дуже страшно і красиво водночас.

Ну ще один варіант снів, що повторюються – це брейнштормінг рекламних роликів. Мені завжди уві сні здається, що я придумав геніальну ідею для Каннського рекламного фестивалю. А коли прокидаюся і прокручую її в голові, то розумію, що то для Канівського.

Катерина Кухар – заслужена артистка України, прима-балерина Національного академічного театру опери та балету України імені Тараса Шевченка

Найстрашніший сон для мене – коли сниться, буцімто я вже має виходити на сцену, але спізнююся. Вже оркестр грає музику, а я все ще не взула пуанти, не вдягла костюм, і потрібно через увесь театр бігти до сцени.

Другий жахливий сон – коли я неначе забула правильний порядок у танці. У драматичному спектаклі ще можна якось знайти вихід із ситуації, а ось у балеті це майже катастрофа.

Олександр Стоянов – заслужений артист України, прем’єр Національної опери України

Коли я був дитиною, мені багато років поспіль снився один і той самий сон. Він закінчувався однаково: я стрибав з восьмого поверху, а перед приземленням завжди прокидався. Зараз мої сни лише позитивні.

Севгіль Мусаєва – головна редакторка видання «Українська правда»

Найчастіше уві снах я бачу Крим і мій рідний дім у Криму, особливо після окупації.

Щоразу це якийсь новий сон. У перші роки я постійно намагалася потрапити додому, але не могла, тому що закриті кордони. Або ми летіли на гелікоптері й мені здавалося, що нас ось-ось арештують. Вже зараз сниться сам дім, де я знаходжуся з родиною або друзями.

Десь тиждень тому ось був сон про те, що ми зі Світланою Панаіотіді (українська державна діячка) гуляли по родинному саду у Криму, де, як я пам’ятаю, росли фруктові дерева. Світлана йшла попереду, я з дитинства дуже боюся змій і чомусь просила Світлану, щоб вона попередила, якщо змія з’явиться на дорозі.

Дуже часто сниться, що ми їдемо з друзями на море у Криму або я буваю у своїх улюблених місцях, наприклад, Коктебелі. І сниться воно саме узимку, коли всі ці дивовижні скелі, які нагадують різноманітних тварин, замерзають і покриваються інеєм – це дуже зачаровує.

Ще сниться, що я постійно кудись запізнююся. Сьогодні снилося, що я не встигаю на літак Чернігів-Київ. Це дуже смішно, бо до Києва з Чернігова їхати дві години. Але мій знайомий подбав про мене і купив мені квиток, а я не встигаю і, виходить, підводжу його.

Тетяна Гончарова, ведуча програми Добрий вечір на телеканалі KYIV.LIVE

У мене не було жодної ночі, аби я не бачила сни.

Коли настає весна, щороку мені сниться Луганськ. Мій Луганськ. Я поїхала звідти давно, 22 роки тому, але чомусь він почав снитися лише тоді, коли розпочалася окупація. Схоже на містику, але це правда.

Уві сні я ходжу вулицями, бачу людей. Між нами трапляються якісь сцени. У цих снах гладжу стіни будинків, і немовби намагаюся відчути матеріал, краще побачити колір. Мені сняться ті будинки, повз які я не ходила дуже давно. Центральна вулиця Радянська, вулиця Леніна…

І це надзвичайно фізичні, реальні сни.

Я прокидаюся і не можу зрозуміти, де знаходжуся. Навіть для мене це дивно. Але це повторюється щороку, знов і знов.

Взагалі сни – це можливість тікати від тієї реальності, яка не подобається. В Довженко-центрі зараз триває виставка, присвячена творчості Романа Балаяна, «Польоти уві сні та наяву”. Вона присвячена радянській людині, яка була не в змозі позбутися тогочасних реалій, тому літала, уві сні й наяву. Звісно, ми не затиснуті рамками «совка», однак нас зараз затис COVID-19.

Ми все частіше почуваємося самотніми, часом – непотрібними для цього світу, чи для когось конкретно. Тож нам часто сняться кольорові сни. І ці сни – неначе втеча. Втеча від реальності, втеча від самих себе.

Хороший сон – запорука успіху. Чи не завжди?

Однак не всі успішні люди бачать сни, і взагалі сплять. Наприклад, український топ-менеджер та головний директор Укрпошти Ігор Смілянський спить лише 3-4 годин на добу і не пам’ятає снів:

«В суботу треба один день виспатись, але там глибокий сон (я по годиннику бачу Fitbit) і снів не пригадую…»

Керівник Укрпошти в жартівливій формі пообіцяв журналістам нашого видання дивитися сни уважніше і обовязково нам про них розповісти.

А українська журналістка, співвласниця і шеф-редакторка інтернет-видання «Лівий берег» (LB.ua) Соня Кошкіна взагалі страждає на безсоння:

«Якщо чесно, у мене немає снів. У мене хронічне безсоння. І це натуральна хвороба, яка не дуже-то й лікується і дуже виснажує. Дуже сильно. До речі, часто безсоння є супутником стресів, які, своєю чергою, є супутниками успішних людей. Відтак, виходить, що точно не всі успішні люди бачать сни, але багато хто страждає на безсоння».

Замість висновку

Деякі сни дійсно схожі, особливо тих, хто сумує за своєю домівкою і не має можливості там опинитися, або страхи провалу. Але сни ніяк не впливають на те, людина буде успішною чи ні. Успіх залежить лише від самої людини, її життя, цілей та способів досягнення цих цілей, а сюжети снів – від оточення, думок, страхів тощо. Тож хороший сон, звісно, потрібен – аби мати сили на те, щоб стати успішним та, як бонус, побачити сни.

Авторка: Ліза Якуба

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь