Спецпроєкти

Куди вкладатися, щоб не прогоріти? На це запитання відповість Aladdin – система, яка оцінює ризики інвестицій, аналізуючи ринок


У 1990-х роках інвестиційна компанія BlackRock віддала управління документацією доступним комп’ютерам. Крок за кроком просте бажання позбавити себе паперової роботи перетворилося на створення надпотужної аналітичної системи Aladdin, яка керує 10% світових активів.

Дехто жартома говорить, що вона може передбачати майбутнє, досліджуючи фінансові операції, які можуть відбутися на ринку. Це лякає й водночас захоплює.

Чарівні мікросхеми Aladdin: як працює система?

Джоді Кочанскі, один із засновників міжнародної інвестиційної компанії BlackRock зі штаб-квартирою в Нью-Йорку, не дуже полюбляв приїздити до офісу зрання та переглядати важливу документацію. Потрібно було із шостої ранку вивчити звіти про ризики та порівняти інвестиційні портфелі.

Це був 1993 рік, перший веббраузер ще не з’явився, але комп’ютери почали ставити доступнішими.

Тоді Джоді вирішив: нехай машина порівнюватиме бази даних і звіти за кожною позицією.

З часом комп’ютерна система BlackRock перетворилася на величезний аналітичний центр і найкращого автоматизованого менеджера з фінансових активів. Нині він відомий як Aladdin через те, що машина може точно визначати інвестиційні ризики, передбачаючи фінансові послуги на біржі.

Aladdin користуються понад 13 000 співробітників BlackRock.

Сьогодні в управлінні BlackRock перебуває близько 6,3 трлн дол. Але Aladdin проводить оцінку ризиків щодо активів клієнтів, які оцінюються вдвічі більше за вказану суму. Можна сказати, що за допомогою системи керується близько 10% світових фінансових активів.

Aladdin є чудовою демонстрацією того, як правильно використовувати сучасні технології у фінансовому секторі. Ще з 80-х років для брокерів комп’ютери були зручним способом вести торги. BlackRock інвестували у відносно дешеві комп’ютери, щоб використовувати їхню потужність для оцінки того, що вони купували чи продавали.

Для розуміння ризиків Aladdin використовує метод Монте-Карло, який допомагає математично зімітувати хаотичність і непередбачуваність реального світу. Тому машина може проаналізувати ймовірні події та ризики.

На початку 90-х BlackRock була першою компанією, яка почала застосовувати подібну систему. Вона до сьогодні залишається однією з найпотужніших у світі.

Компанія BlackRock зрозуміла, що Aladdin має не тільки розраховувати ризики, а вести облік і контролювати портфелі. Тоді аналітика була відділена від торгів у реальному часі, які були інколи досить непередбачуваними. Спочатку ти досліджуєш, а потім інвестуєш.

У середині 90-х років система могла балансувати портфелі автоматизованим способом. Aladdin корегував портфель так, щоб його власник чи розпорядник міг інвестувати в інші цінні папери з найменшим ризиком. Тобто Aladdin отримав здатність напряму взаємодіяти з ринком.

Це дало змогу фінансистам використати аналітичні потужності BlackRock для зменшення наслідків кризи 2008 року. Системі вдалося оцінити дванадцятизначні угоди з рефінансування, потрібні для утримання американської економіки на плаву, та допомогти американському урядові розібратися в безладі інвестиційних портфелів.

У 2010 році Vanity Fair повідомив, що BlackRock фактично стала провідним менеджером у справі порятунку Волл-стріт у Вашингтоні. Ціна акції BlackRock на момент написання статті становила 521 долар порівняно з 14 доларами у 1999 році.

Справжній герой казок

Фізично Aladdin займає три дата-центри в США, якими володіють інші компанії, а не BlackRock. Планується відкрити ще декілька центрів обробки даних в Європі.

Усі сервери виконують мільярди операцій протягом дня, вони здійснюють тисячі моделювань методом Монте-Карло щодо кожного з десятка мільйонів цінних паперів.

Для якісного управління інвестиційними портфелями Aladdin ніби робить знімок інформації з ринку в реальному часі. Йдеться не тільки про Волл-стріт. Система оцінює можливий рівень інфляції, коли ми говоримо про вартість валюти, або тенденції щодо подорожчання житла, коли йдеться про договори іпотеки. Крім того, досліджуються дані всіх ринків і сфер економічного життя у світі.

2013 року фінансовий кореспондент Economist Стенлі Піньялл заявив, що BlackRock лякає економістів своєю потужністю. Така влада не може належати одній компанії.

Проблема не в тому, що BlackRock може провалитися, як деякі інвестиційні банки. Цей механізм дослідження ринку є досить стабільним. Проблема в іншому: якщо такі гравці, як JP Morgan чи Deutsche bank, починають використовувати Aladdin, вони перетворюються з гравців, які можуть помилятися, на зграю інвесторів з однаковими вибором привабливих і непривабливих активів.

У 2008 році саме масові рекомендації кредитних рейтингових агентств щодо купівлі цінних паперів, пов’язаних із неякісною нерухомістю в США, призвели до фінансової кризи.

Кочанскі зазначає, що Aladdin не передбачає майбутнього. Він не диктує клієнтам, який продукт купувати, а просто оцінює ризики, вибір робить власник портфелю. Крім того, кожен корпоративний клієнт має свій екземпляр системи, який обробляє тільки його дані. Уже потім клієнти обирають тип поведінки на ринку на основі власних поглядів на надану інформацію.

Нині Aladdin не єдина система, яка діє у світі. MSCI Barra та Bloomberg пропонують свої моделі та системи, які теоретично можуть впливати на ще більші грошові маси. Інновації такого типу викликають у людей змішані почуття. Це може бути як гарантія стабільности, так і загроза світовій економіці, беручи до уваги цінність активів, якими вона оперує. Кінорежисер Адам Кертіс описав її як якусь силу, яку ніколи раніше не бачили… у деякому плані потужнішу, ніж традиційна політика.

З часом Aladdin ставатиме ще могутнішим. Дослідницький підрозділ BlackRock Systematic Active Equity вивчає можливості штучного інтелекту й будує лабораторію в Каліфорнії для розвитку цієї технології.

Що буде далі? Нехай відповість Aladdin.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь