Спецпроєкти

Очищаємося від шлаків. Що таке детокс-програми і чому вони нам (не) потрібні?


Детокс-програми почали набирати популярности ще років п’ять тому. Однак популярні блогери та знаменитості досі рекламують у своїх профілях очищення овочевими відварами, чудодійними соками та фрешами. Чи є такі методи безпечними і як правильно очищати свій організм – розповідаємо в матеріалі.

Що таке детокс

Зазвичай детокс-програма – це курс із 5-7 днів, протягом якого людина спочатку голодує, а потім переходить на дієту тільки з води, соків, фрешів або смузі. 

Розробники таких програм стверджують, що спеціальні напої допоможуть очистити організм від токсинів і «шлаків», а також гарантують легке схуднення на 7-10 кг. Перші результати обіцяють уже наступного дня.

Іноді детокс передбачає вживання трав, чаїв, харчових добавок, а також очищення товстої кишки або клізми. Існують навіть детокс-санаторії, де лікарі призначають пацієнтам клізми двічі на день і тюбаж печінки з грілкою на правому підребер’ї, який сприяє прискореному очищенню органу. Загалом такі детокс-дієти можуть відрізнятися своєю інтенсивністю та тривалістю.

Часто до них треба готуватися, наприклад поступово вилучати з раціону каву, цукор, молочні продукти, крупи, м’ясо і рибу.

Програми гарантують відпочинок своїм органам, стимуляцію печінки для позбавлення від токсинів та «шлаків», виведення їх із фекаліями, сечею і потом, поліпшення кровообігу та забезпечення тіла корисними поживними речовинами.

Щоправда, під час детоксу майже у всіх спостерігаються різні негативні реакції (головний біль, втома, нудота, блювота, слабкість, поганий сон). Але на що люди тільки не йдуть заради здоров’я.

Прихильники детокс-програм стверджують, що організм людини постійно забруднюється через шкідливі продукти життєдіяльності. Ворогами вважають зловісні глютен, цукор, молочні продукти, а іноді навіть і фрукти. Усі ці продукти в сукупності із малорухливим способом життя нібито призводять до накопичення токсинів і «зашлакованності» організму, поганого стану шкіри та кишківника, спотворення запаху тіла. Ну і, звичайно, заважають ясності думок і притягують до людини «низькі вібрації».

Причинами зашлакованости вважають також неправильне поєднання продуктів у стравах, надмірне вживання гострих, пряних закусок, ослаблення захисних функцій, інтоксикацію алкоголем, порушення обмінних процесів та тривале лікування антибіотиками. 

До підозрілих симптомів, які свідчать про необхідність детоксу, псевдоспеціалісти відносять:

  • алергію або непереносимість деяких продуктів
  • часті ГРВІ та вірусні захворювання
  • скупчення газів та часті кишкові захворювання
  • непереносимість жирної їжі
  • низький рівень енергії, безпричинну слабкість
  • біль у нижній частині спини
  • знижену опірність інфекціям
  • втому, перепади настрою, дефіцит енергії
  • болі в печінці або сечовому міхурі
  • проблеми зі шкірою, висипи, вугрі, фурункули
  • понижене лібідо
  • зайва вага

Так, уявіть собі, це лише частина списку, яка, на їхню думку, є наслідком постійного забруднення організму. Конкретної назви токсинів і шлаків ніколи не називають, але погодьтеся: опис симптомів справді може насторожити та збентежити, особливо людей, схильних до тривожності.

Припускаю, що кожен із нас за останній тиждень хоча б раз відчував низький рівень енергії, щонайменше через зміну погодних умов та недостатню кількість сонячної енергії. Ну і після прочитання таких описів починаєш думати, що довге сидіння за комп’ютером і біль у спині тепер свідчить не про тяжкий робочий день, а про шлаки. Та і вугрі наприкінці циклу в жінок тепер мають насторожити, можливо, уся справа в токсинах? 

Жартую. Звичайно, не в них.

Про наш прекрасний організм

Механізми, за якими працюють такі детокс-дієти, незрозумілі. Майже немає доказів і того, що детокс-дієти виводять токсини з тіла.

Ба більше, доведено, що наше тіло здатне самостійно очищатися через печінку, кал, сечу і піт. Печінка знешкоджує токсичні речовини, а потім забезпечує їх вихід з організму.

Наше тіло самостійно організовує собі детокс-програми та виводить усе непотрібне через кишківник, легені та нирки. Ми постійно щось знешкоджуємо: гормони із їжі, каву, ліки, косметику, навіть сигаретний і автомобільний дим.

Завдяки самостійному детоксу організму «токсичні» речовини стають розчинними у воді і виходять з організму. Якщо ж детокс-фрешем просто залити «токсини», то вони не знешкодяться.

Справді, є кілька хімікатів, які не так легко виводяться з організму під час цих процесів, наприклад стійкі органічні забруднювачі (СОЗ), фталати, бісфенол А (BPA) і важкі метали. Вони зазвичай накопичуються в жировій тканині або крові, і на їх вимивання може піти дуже багато часу – іноді  навіть роки. Однак такі сполуки зазвичай видаляються із продуктів, які ми споживаємо, або їх дозування контролюється та обмежується

А от у слабкості чи нездорового стану шкіри можуть бути інші причини, наприклад гормональний дисбаланс. «Забиті» судини можуть бути наслідком атеросклерозу, нездорового харчування, малорухомого способу життя та куріння. Ну а в «брудному кишківнику» живуть бактерії, які насправді нам потрібні, а дискомфорт може бути через зневоднення чи елементарно брак рослинних волокон у раціоні.

Про шкоду детоксу

Дуже мало наукових досліджень про вплив детокс-дієт на втрату ваги. 

Тиждень детокс-дієти справді допомагає схуднути, однак цей ефект пов’язаний із втратою рідини та запасів вуглеводів, а не з жиром. Ця вага зазвичай швидко відновлюється після завершення очищення.

В одному дослідженні за участі корейських жінок із надмірною вагою вивчали лимонну детокс-дієту. Учасниці експерименту вживали протягом семи днів тільки суміші органічних кленових або пальмових сиропів і лимонного соку. Така дієта значно знизила їхню масу тіла, ІМТ, процентний вміст жиру в організмі, співвідношення талії та стегон, окружність талії. 

Спеціалісти стверджують, що якщо детокс-дієта передбачає серйозне обмеження калорій, вона справді призведе до втрати ваги, але навряд допоможе зберегти вагу в довгостроковій перспективі.

Хоча в ідеї акценту на велику кількість води, овочів та чаїв є певний і підтверджений наукою сенс. Зелений чай, ягоди, капусти, буряк і зелень справді корисні для нашого кишківника. 

Деякі люди повідомляють, що почуваються більш зосередженими та енергійними під час і після детокс-дієти. Це поліпшення самопочуття може бути просто пов’язано з додатковим вилученням алкоголю та важкої їжі зі свого раціону. 

Однак навіть за декілька днів детокс-процедури можуть пошкодити кишківник, а непастеризованим соком легко отруїтися. Тривале голодування може викликати стрес, адже люди часто психологічно чинять опір спокусам і постійно відчувають сильний голод. Воно також може призвести до дефіциту енергії, вітамінів і мінералів, а також до дисбалансу електролітів і навіть смерті.

Крім того, методи очищення товстої кишки, які іноді рекомендуються під час детоксу, можуть викликати зневоднення, спазми, здуття живота, нудоту і блювоту.

Як же допомогти організму очиститися

Галина Мачехіна, нутриціологиня школи правильного харчування theBODY school, коментує:

«Детоксикація – це процес виведення токсичних речовин з організму. У медицині справді є таке поняття, але ця процедура використовується тільки в разі, коли на це є свідчення, наприклад під час терапії різних отруєнь, детоксикація під час сепсису й так далі.

Сьогодні найчастіше ми чуємо поняття «детокс» у побутовому сенсі та маємо на увазі образ харчування, спрямований на позбавлення організму від «шлаків» і токсинів. Але варто зазначити, що «шлаків» у нашому організмі просто не існує. А всі побічні продукти метаболізму, які можуть утворюватися, виводяться за допомогою сечі й жовчі. Вони ніде не зберігаються, й організм сам виводить «все зайве», якщо отримує всі необхідні корисні речовини з їжею.

Як же можна допомогти нашому організму:

 1. Вживати не менш ніж 500 грамів овочів на день.

Прийом у великій кількості овочів і зелені допомагає краще і швидше організму перетравлювати їжу.

2. Вживати 1-2 порції фруктів на день.

3. Додати в раціон більше рослинних жирів замість жирів тваринного походження.

4. Замість обробленого м’яса (ковбас, сосисок) – готувати самостійно незбиране м’ясо на пару, у духовці або тушкувати під кришкою.

5. Пити достатню кількість води щодня – 30-40 мілілітрів на кілограм вашої ваги.

Усі біохімічні реакції відбуваються у водному середовищі.

 6. Вживати не менш ніж 1 порцію злаків на день.

 7. Нормалізувати сон.

Так, з 22:30 до 6:00 під час сну відбуваються більш активні процеси детоксикації, посилена робота лімфатичної системи й печінки.

Також дуже важливо для здоров’я кишківника багато рухатися й регулювати стрес. Проводьте активну роботу зі стресом: працюйте з психологом, займайтеся йогою, відвідуйте лазню/сауну (за показаннями)».

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь