Спецпроєкти

У Верховній Раді ухвалили законопроєкт, який прирівнює електронні паспорти до звичайних


30 березня у Верховній Раді України у другому читанні ухвалила законопроєкт №4355, який прирівнює електронні паспорти до звичайних.

Про це повідомив Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у своєму телеграм-каналі.

Україна стала першою країною, де електронні паспорти рівні з паперовими. За ухвалення законопроєкту «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» проголосувало 302 депутати.

З 23 серпня 2021 року біометричний паспорт та ID-картка в Дії стануть повним аналогом паперового і пластикового на законодавчому рівні.

«Україна — перша країна у світі, що запустила цифрові паспорти та законодавчо прирівняла їх до звичайних документів. Користувачі Дії більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не приймають. Це не просто важлива подія в історії сучасної України та великий крок до впровадження режиму “без паперу”. Це унікальний світовий кейс, яким можна і варто пишатися», — зазначив Михайло Федоров. 

Елекронні паспорти можна пред’являти на території України для посвідчення особи та підтвердження громадянства. Їх приймають ЦНАПи, що надають державні послуги, держустанови і суди, на пошті, у банках, для підтвердження віку, для відкриття банківського рахунку, подорожуючи Україною, для міжміських перельотів, для заселення у готель та багато іншого.

Електронні паспорти не діють при перетині кордону,  в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї.

Також з вересня 2021 року в Україні розпочнеться кампанія «без паперу» — у державних органах не матимуть права вимагати паперові документи, якщо необхідна інформація вже є в реєстрах.

Раніше ми розповідали, що Держслужба з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів запустила чат-бота в Телеграмі, де можна залишити скаргу на продукти, послуги чи обслуговування, а також про порушення прав споживача.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь