Спецпроєкти

Суд онлайн: в Україні запустять проєкт онлайн-судів для позовів невеликої вартости


Європейський банк реконструкції та розвитку запустить пілотний проєкт із надання допомоги країнам у створенні онлайн-судів для позовів невеликої вартости.

Про це повідомили на сайті ЄБРР.

Як працюватиме онлайн-суд?

Онлайн-суди передбачають, що процедура розв’язання суперечок проводитиметься дистанційно — починаючи від подання позову й закінчуючи винесенням рішення.

Вони доступні безпосередньо учасникам судового процесу та їхнім представникам, а також доповнені послугами та інструментами для полегшення доступу до правосуддя та участи в судовому процесі.

Пілотний проєкт ЄБРР має на меті розробити систему, спираючись на успішний досвід у Канаді, Великій Британії або Сполучених Штатах Америки. Ця система має бути доступною для країн Західних Балкан, Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії.

«З метою поліпшення доступу до правосуддя МСП, для пілотного проєкту відібрали категорію справ саме невеликої вартости (від 5 000 до 10 000 євро). У випадку позовних вимог невеликої вартости непропорційні судові витрати та затримки в розгляді спору є несправедливими перешкодами, які може бути усунуто онлайн-судами», ─ пояснюють в ЄБРР.

За даними Світового банку, вартість розв’язання комерційного позову через місцевий суд першої інстанції в Україні становить 46,3% вартости позову, трохи менше в Сербії – 39,6%, і найбільше в Киргизькій Республіці – 47%.

Першою країною, де реалізовуватимуть онлайн-суди, стане Україна. У Києві 49% компаній повідомили, що суди є основною або дуже серйозною перешкодою для їхньої діяльности.

Перший етап — це комплексна оцінка показників і стандартів діяльности судів на основі найкращих міжнародних практик господарських судів.

Другий етап — присвячений розробленню концепції та плану розвитку онлайн-судів в Україні, висвітлює необхідні правові, технічні та бюджетні передумови їх створення.

Раніше ми розповідали, що киянину нарахували борг у розмірі 764 347 гривень через невиплату штрафу, про який він не знав. Про борг чоловік дізнався завдяки Дії.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь