Спецпроєкти

Уряд Австралії фінансуватиме дослідження ролі психоделіків і MDMA в лікуванні депресії та ПТСР: розповідаємо, чому це важливо


Уряд Австралії фінансуватиме дослідження, які вивчатимуть можливість використання псилоцибіну, МДМА, кетаміну та інших препаратів як спосіб лікування психічних захворювань.

Про це пише Vice.

Що пропонує уряд Австралії?

17 березня МОЗ Австралії оголосило, що виділить грант у розмірі 15 мільйонів доларів на дослідження психоделіків і MDMA у межах Фонду майбутніх медичних досліджень (MRFF). Уряд сподівається, що ці дослідження допоможуть у боротьбі з такими захворюваннями, як ПТСР, депресія, алкогольна чи наркотична залежність і розлади харчової поведінки.

«Ранні результати випробувань в Австралії та світі надзвичайно обнадійливі, але необхідні додаткові дослідження, перш ніж ці підходи зможуть застосовувати психіатри поза контрольованими клінічними випробуваннями. Життєво важливо, щоб ми й надалі підтримувати пошук нових і кращих методів лікування психічних захворювань», ― заявив міністр охорони здоров’я Австралії Ґреґ Ганта.

Прихильники цієї постанови також наголошують, що потрібно перекваліфікувати такі наркотики, як псилоцибін і МДМА, із класу заборонених речовин, до яких належать героїн і метилфентаніл, до препаратів, що контролюються, як-от морфін, метадон та оксикодон. На їхню думку, це сприятиме вдосконаленню досліджень.

Остаточне рішення щодо цього планують ухвалити 22 квітня 2021 року.

Успішний досвід Великобританії

У Великій Британії сьогодні понад 100 пацієнтів із депресією, ПТСР та наркотичною залежністю проходять лікування в дослідницьких установах по всій країні, де використовують нові методи, що поєднують психоделічні препарати  розмовну терапію. Як зазначає The Guardian, такі методи стали основою нового виду лікування, яке має на меті не тільки лікувати, але й вилікувати психічні захворювання.

Сама ж Великобританія стала місцем для багатьох біотехнологічних компаній, що розробляють ці методи лікування.

Ще 2016 року Робін Каргарт-Гарріс та його команда опублікували багатообіцяльні результати першого у світі сучасного дослідження, що вивчало вплив псилоцибіну (активної речовини в магічних грибах) в поєднанні з терапією. Тоді в дослідженні взяли участь 19 пацієнтів, які лікувалися від терапевтично резистентної депресії (ТРД).

Це нове лікування виявилося настільки перспективним, що 2018 року Адміністрація США з питань харчових продуктів і медикаментів (FDA) надала статус терапії псилоцибіну як способу лікування ТРД.

У грудні 2019 року схожий до кетаміну препарат ─ ескетамін ─ отримав ліцензію для використання у Великобританії як спосіб лікування важкої депресії. Оскільки його дія помітна вже через кілька годин, тоді як дія антидепресантів проявляється через тижні чи місяці.

Раніше ми розповідали, що нижня палата парламенту Мексики ухвалила закон, що легалізує марихуану. Це третя країна у світі, яка ухвалила таке рішення.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь