Спецпроєкти

Україна відправила в ЮНЕСКО досьє про український борщ, щоб його визнали нематеріальною українською культурною спадщиною


Україна відправила у Париж номінаційне досьє «Культура приготування українського борщу», щоб його включили до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомив Міністр культури Олександр Ткаченко.

Що це означає для України?

Номінаційне досьє складається з 700 документальних фактів і доказів про те, що борщ є частиною української культури і походить з України. Наводять практичні приклади його приготування на весіллі чи похороні, а також про те, що його готують у різних куточках України.

«В нас мають проводитися Фестивалі борщу, з’являтися Борщові вулиці та пам’ятники борщу, День борщу та ТВ-шоу про борщ. Ми маємо показати, що борщ дійсно об’єднує Україну», – розповідає шеф-кухар Євген Клопотенко.

Розглядатимуть заяву в ЮНЕСКО два роки. Водночас, протягом цього період Україна повинна довести і показати, що борщ є важливою культурною цінністю країни.

У жовтні 2020 року борщ внесли до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Євген Клопотенко був ініціатором того, щоб український борщ офіційно визнали українською національною стравою.

Раніше ми розповідали, що прадавні слов’яни оживуть у диджитал-проєкті «Slavs not Slaves» #покликкрові.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь