Спецпроєкти

Лише 55% жінок у світі мають контроль над своїм тілом, право голосу й доступ до контрацепції ─ ООН


Фонд у галузі народонаселення ООН (UNFPA) опублікував доповідь 2021 року «Моє тіло ─ моє діло», досліджуючи тему тілесної автономії та аналізуючи дані з різних країн світу.

Доповідь «Моє тіло ─ моє діло» можна переглянути за посиланням.

Про що йдеться в дослідженні?

У доповіді «Моє тіло ─ моє діло» Фонд досліджував країни, які надали дані про себе, на право жінок ухвалювати рішення щодо свого тіла й законодавство, яке підтримує або обмежує можливості жінок.

Виявилося, що тільки 55% жінок у світі мають контроль над своїм тілом, право голосу й доступ до контрацепції, можуть ухвалювати рішення щодо звернення по медичну допомогу та сказати НІ сексу.

Водночас у 57 країнах, що розвиваються, майже половина жінок не мають права сказати НІ сексу з партнером або вдаватися до контрацепції та звертатися по медичну допомогу. Лише 75% країн забезпечують рівний доступ до протизаплідних засобів.

Тільки 80% країн у дослідженні Фонду впроваджують закони й комплексні заходи, що захищають і підтримують сексуальне здоров’я жінок. А 71% гарантує доступ до послуг у галузі охорони материнства. І лише 56% країн мають і розвивають комплексне статеве виховання.

Наприклад, Україна посідає сьоме місце у праві жінки сказати НІ сексу з партнером, а друге місце ─ у виборі контрацепції, і таке ж місце у праві розпоряджатися власним здоров’ям.

«Той факт, що майже половина жінок досі не може самостійно ухвалювати рішення про те, чи варто займатися сексом, користуватися протизаплідними засобами або звертатися по медичну допомогу, має викликати обурення в кожного з нас. Фактично сотні мільйонів жінок і дівчат не мають права розпоряджатися своїм власним тілом. Їхнім життям керують інші», – каже виконавча директорка UNFPA Наталя Канем.

Тілесна автономія

У доповіді значну частину також присвятили тілесній автономії жінок, чоловіків, дівчаток і хлопчиків.

Понад 30 країн обмежують право жінок бути поза своїм домом. А у 20 країнах діють закони, що вимагають виходити заміж за свого ґвалтівника, завдяки чому чоловік уникає ув’язнення, якщо одружиться з дівчиною, яку зґвалтував.

Водночас у 43 країнах немає законодавства, яке регулює зґвалтування у шлюбі.

У доповіді автори також наголошують, що брак тілесної автономії впливає не тільки на окремих жінок, але й на економічну продуктивність, професійний розвиток, вимагає додаткових витрат на охорону здоров’я та судову систему.

«Жінка, яка має контроль над своїм тілом, найімовірніше, матиме повноваження і в інших сферах свого життя. Вона отримує переваги не тільки в питанні автономії, а й завдяки вільному доступу до досягнень у галузі охорони здоров’я та освіти, доходів і безпеки. У такої жінки більше можливостей досягти успіху в житті та в її сім’ї», – додала Наталя Канем.

Раніше ми розповідали, що кожна третя жінка у світі стикалася з насильством.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь