Норми харчування порушують у кожному четвертому шкільному меню в Україні
З початку 2021 року Держпродспоживслужба перевірила три з половиною тисячі щоденних шкільних меню.
Про це повідомили в Держпродспоживслужбі.
Подробиці
З першого січня 2021 року діє новий Санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти. Тут також прописано нові норми шкільного харчування. Глобальні зміни очікуються до 1 вересня 2021 року.
Нові санітарні норми передбачають:
- обмеження за вмістом солі, цукру та жиру;
- встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів: злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти;
- врегульоване питання організації харчування дітей з особливими потребами.
Як зазначила очільниця Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, вимоги Санітарного регламенту створено за принципами здорового харчування, рекомендованими ВООЗ.
За результатами перевірки 2021 року, виявлено порушення норм щоденного шкільного меню у 800 закладах освіти, це 23% з усіх перевірених.
«Минулорічні перевірки показали, що в кожному другому закладі середньої освіти були порушення, пов’язані з незадовільним матеріально-технічним станом, неналежним водопостачанням, незабезпеченням якісною питною водою та іншими проблемами», ─ додали в Держпродспоживслужбі.
Раніше ми розповідали, чи корисний пізній початок уроків у школах.