Спецпроєкти

«Постковідний синдром» може тривати більш як три місяці: розповідаємо, як він проявляється


«Постковідний синдром», або, інакше кажучи, тривалість проявів симптомів COVID-19, може спостерігатися до 12 тижнів і більше.

Про це розповів професор кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця Сергій Дубров.

Як проявляється «постковідний синдром»?

За словами професора, «постковідний синдром» проявляється з боку будь-якої системи організму пацієнта, але насамперед це дихальна, серцево-судинна та нервова.

Найчастішими проявами є зміни в дихальній системі. Він зазначив, що після тяжкого перебігу пацієнти потребують допоміжної респіраторної підтримки, навіть коли ПЛР-тест є негативним.

Також часто «постковідний синдром» проявляється в серцево-судинній системі. Іншими постковідними проявами є неврологічні розлади: тривала слабкість протягом кількох тижнів, порушення сну й виражена слабкість. Серед когнітивних розладів – порушення пам’яті та функцій вищої нервової системи.

«Хоча станом на сьогодні немає чітких рекомендацій медичного лікування постковідного стану, проте більшість рекомендацій ЄС та США зводяться до відновлювальної терапії, фізичної реабілітації, повноцінного харчування та нормального сну. Але низка пацієнтів із чіткими скаргами потребує додаткового обстеження та корекції, якщо це потрібно», – додав професор Сергій Дубров.

Раніше ми розповідали, що вчені заявляють, що дієвість будь-якої вакцини триватиме тільки рік, якщо не впровадити глобальної вакцинації.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь