Спецпроєкти

Дослідження: чи ревнують собаки своїх власників?


Більше 80% власників собак помічають за своїми вихованцями ревнощі. Тому вчені з Оклендського університету вирішили дослідити, чи собаки справді ревнують своїх господарів.

Результати дослідження опублікували в журналі Daily Science.

Як проявляється ревність у собак?

В експерименті взяли участь 18 собак. Також вчені долучили їхніх господарів, реалістичного штучного пса і флісовий циліндр. Фейкову собаку взяли, щоб створити видимість конкуренції за увагу господаря.

У ході експерименту собаки спостерігали, як їхні власники взаємодіяли з фейковим псом. Потім перед ними ставили бар’єр, завдяки якому собаки майже не бачили своїх власників. Тоді тварини почали тягнути поводок, намагаючись підійти до господаря, який, як їм здавалося, взаємодіяв з «конкурентом».

Згодом експеримент повторили, але замість штучної собаки господарі гладили флісовий циліндр. На цю ситуацію тварини реагували спокійно. Увага людини до циліндра не викликало у них переживань.

В результаті вчені визначити три ознаки ревнощів у собак:

  • проявляють емоції тільки при взаємодії власника з потенційним соціальним конкурентом.
  • ревнощі були прямими наслідками контакту власника і фейкового пса, а не присутності конкурента.
  • собаки продовжували виявляти емоції, навіть коли взаємодія відбувалося за межами видимості.

«Ще рано говорити, чи відчувають собаки ревнощі так само, як ми, але тепер ясно, що вони реагують на ситуації, які викликають ревнощі, навіть якщо вони відбуваються поза полем зору», ─ додала дослідження авторка Амалія Бастос.

Раніше ми розповідали, що собаки врятували своїх господарів, які потрапили під снігову лавину.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь