Спецпроєкти

МОЗ розробило систему реабілітації для людей, що перехворіли на COVID-19


Міністерство охорони здоров’я розробило стандарт проведення реабілітації пацієнтів, що перехворіли на COVID-19.

Про це повідомила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак під час брифінгу 12 квітня.

Як це працюватиме?

Ірина Микичак зазначила, що COVID-19 ─ це поліорганне захворювання, яке вражає серцево-судинну, нервову, ендокринну системи та спричиняє психоемоційні розлади. Тому після одужання пацієнти потребують спостереження щодо можливих ускладнень і відновлення організму.

Особливо важливою ця реабілітація є для пацієнтів, які перенесли COVID-19 у важких і середньо-важких формах.

Також Ірина Микичак додала, що ВООЗ вже сформувала рекомендації для реабілітації постраждалих, на які спирається і МОЗ.

«МОЗ також сформувало низку ініціатив, які дають змогу створити в Україні дієву систему реабілітації пацієнтів після перенесеної коронавірусної хвороби. Міністр охорони здоров’я Максим Степанович створив робочу групу… Уже є напрацьовані рекомендації з урахуванням світового досвіду рекомендацій ВООЗ, зокрема, у співпраці з Державним експертним центром розроблено стандарт медичної допомоги з реабілітації пацієнтів із COVID-19 та реконвалесцентів. Цей стандарт надіслано для опрацювання й обговорення в регіональні департаменти охорони здоров’я, і його буде погоджено найближчим часом у структурних підрозділах і відповідних відомствах, які дотичні до цього напряму роботи», – пояснила заступниця.

Водночас МОЗ надіслало пропозиції Національній службі здоров’я України, які передбачають створення нового пакета медичних послуг із реабілітації пацієнтів, які перехворіли на COVID-19.

МОЗ також визначить і затвердить мережу санаторно-курортних закладів і закладів охорони здоров’я, які зможуть надавати таку допомогу.

Раніше ми розповідали, що МОЗ поділилося ймовірним планом про карантинні обмеження на Великдень.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь