Спецпроєкти

МОЗ поділилося ймовірним планом про карантинні обмеження на Великдень


Міністерство охорони здоров’я вказало ймовірні обмеження на Великдень другого травня.

Про це повідомив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Що можуть заборонити?

Нині вже передбачено обмеження для церков і храмів, які розташовані в червоних або жовтих карантинних зонах в Україні. Проте Віктор Ляшко зазначив, що, найімовірніше, священнослужителі прохатимуть про пом’якшення обмежень на Великдень.

«Сьогодні нам потрібно досягти компромісу: у нас діють обмеження – одна людина на певну кількість квадратних метрів – і спробуйте когось не пустити на Великдень до храму. Питання в тому, як це правильно все організувати. Тому ми хочемо, щоби хтось був у храмі, але з дотриманням усіх обмежень, а хтось має залишитися зовні. Плюс можливий формат Великодня онлайн, який був торік», ─ сказав Ляшко.

Також він додав, що в Україні на травневі свята та Великдень прогнозується зниження захворюваности на COVID-19. Організація неконтрольованих масових заходів і велика кількість контактів між людьми можуть призвести до зростання захворювання. Водночас закривати храми на Великдень уряд не планує.

Протягом тижня МОЗ опублікує рішення про формат і перелік обмежень на травневі свята. Віктор Ляшко зазначив, що для цього ведуться переговори з релігійними організаціями та їхніми лідерами.

Керівник Центру економіки охорони здоров’я КШЕ додав, що динаміка захворювання після Великодня може розвиватися за різними сценаріями, й залежатиме це від епідемічної ситуації перед святами.

«Якщо в нас буде стрімке падіння захворюваности, наприклад 20% на тиждень, то великодні свята можуть або ненадовго пригальмувати темпи падіння, або ненадовго призвести до зростання, яке зміниться падінням. Але якщо ми перебуватимемо на плато, то будь-які поштовхи вгору можуть обернутися дуже негативними наслідками», ─ пояснив керівник Центру економіки охорони здоров’я КШЕ Юрій Ганиченко.

Раніше ми розповідали, які побічні ефекти після вакцинації проти COVID-19 відчули українці.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь