Спецпроєкти

У США ухвалили закон, який зобов’язує чоловіків оплачувати половину витрат партнерок на вагітність і пологи


У штаті Юта ухвалили перший такий закон у США, який юридично зобов’язує чоловіків оплачувати половину витрат їхніх партнерок на вагітність і пологи.

Про це пише ВВС.

Про що йдеться в законопроєкті?

Законопроєкт передбачає, що біологічні батьки повинні оплачувати половину витрат матері під час вагітности та пологів. У разі, якщо в жінки є страхівка, народження дитини їй в середньому обійдеться в чотири з половиною тисячі доларів, якщо немає ─ до десяти тисяч доларів.

Якщо в чоловіка є сумніви, що дитина його, він може не покривати витрати до результатів ДНК-тесту. Також чоловіки мають право не оплачувати аборту, якщо він не давав на це згоди. Винятком є зґвалтування або загроза життю матері.

Конгресмен Брейді Браммер заявив, що на тлі безлічі ініціатив про заборону абортів суспільству потрібен закон, який «насправді буде за життя».

«Можна підтримувати вагітних жінок і новонароджених, і це не обов’язково має бути пов’язано з абортами», ─ заявив Браммер.

Також він додав, що активісти, які виступають за право вибору в питанні переривання вагітности, ігнорують тезу про те, що аборт ─ це акт відчаю. На нього наважуються жінки, яких конгресмен назвав «наляканими, самотніми й бідними».

Хто критикує цей законопроєкт?

Спікерка організації Planned Parenthood Катріна Бейкер вважає, цей законопроєкт є не найкращим підходом до проблеми.

«Розширення програм медичної допомоги людям із низьким рівнем доходів, поліпшення страхового покриття, рівний доступ до послуг репродуктивної медицини й оплачувана сімейна відпустка ─ ось лише кілька способів досягти набагато більшого», ─ сказала Бейкер.

Водночас прихильники руху за репродуктивний вибір і феміністки заявили, що підтримують зусилля, спрямовані на скорочення витрат жінок на пологи. Також критики закону вважають, що він кардинально не зменшить витрати на утримання й виховання дитини у країні.

Закон набуде чинности 5 травня 2021 року в штаті Юта.

Раніше ми розповідали, що майже 200 жінок у Чилі завагітніли після вживання протизаплідних пігулок, виданих за держпрограмою.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь