Спецпроєкти

Європейський суд із прав людини визнав обов’язкову вакцинацію законною. Рішення не стосувалося пандемії COVID-19


Європейський суд із прав людини ухвалив рішення, що обов’язкова вакцинація є законною та необхідною в демократичних суспільствах.

Про це пише DW.

Що передувало?

Чеські родини подали позов до Європейського суду з прав людини, виступаючи проти обов’язкової вакцинації дітей. За законодавством Чехії, обов’язковою вакцинацією є щеплення проти дев’яти захворювань, зокрема проти правця, коклюшу, кору та дифтерії. Причиною відмови від вакцини можуть бути тільки медичні протипоказання.

У ЄСПЛ відповіли на позов, там вважають, що обов’язкова вакцинація діє задля «найкращих інтересів дітей». А закони чеського уряду не порушують права на повагу до приватного життя згідно з Європейською конвенцією з прав людини.

«Мета повинна полягати в тому, щоб кожна дитина була захищена від серйозних захворювань за допомогою вакцинації або колективного імунітету», — додали в Європейському суді.

Також там пояснили, що недопуск до садочків чи шкіл без щеплення є захисним механізмом. У суді вважають, що влада виконує обов’язок захищати громадське здоров’я, зокрема дітей, яким вакцинація протипоказана.

Чи має це стосунок до пандемії COVID-19?

Рішення ЄСПЛ щодо законности обов’язкової вакцинації створило прецедент щодо щеплення проти COVID-19. У країнах Європи спостерігається проблема дезінформації щодо пандемії коронавірусу. Це змусило людей не тільки скептично ставитися до самого вірусу, але й до вакцин проти COVID-19.

Юрист Ніколас Герв’є вважає, що рішення Європейського суду з прав людини може вплинути на можливе запровадження обов’язкової вакцинації в умовах пандемії COVID-19.

Раніше ми розповідали, які побічні ефекти після вакцинації проти COVID-19 відчули українці.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь