Спецпроєкти

Японія зливатиме забруднену воду зі зруйнованої атомної електростанції Фукусіма в океан


Уряд Японії ухвалив план зливання забрудненої води зі зруйнованої атомної електростанції Фукусіма в Тихий океан.

Про це пише ВВС.

Чи зашкодить це океану?

Як заявляє прем’єр-міністр країни Йосіхіде Суґи, утилізація води є неминучою в питанні виведення АЕС з експлуатації. В уряді зазначають, що перед зливанням води її очистять і розбавлять прісною, щоб рівень радіації був нижчим за норму для питної води.

Ця вода використовувалася для охолодження ядерного палива. Нині вона зберігається в резервуарах заводу Tokyo Electric Power Co (TepCo), усього радіоактивної води близько 1,3 мільйона тонн, що може заповнити 500 плавальних басейнів олімпійського розміру.

Нині вона обробляється в межах складного процесу фільтрації, завдяки якому очищається більша частина радіоактивних елементів, але залишається тритій і декілька інших речовин.

Тритій у великих дозах є шкідливим для людини. Деякі місцеві жителі з рибної галузі, Китай і Південна Корея виступили проти цього плану. На ухвалення рішення уряд Японії витратив багато років дебатів, а сам процес зливання води займе десятиліття.

Радіоактивну воду зі зруйнованої атомної електростанції Фукусіма в Тихий океан планують почати зливати через два роки. Оператору заводу Tokyo Electric Power Co (TepCo) не вистачає місця, і, за попередніми оцінками, резервуари з радіоактивною водою заповняться до 2022 року.

Процес контролюватиме агентство МАГАТЕ, там вважають, що викиди подібні до утилізації стічних вод на інших заводах у всьому світі. Також уряд Японії наголошує, що період напіврозпаду радіоактивного елемента становить 12 років.

Раніше ми розповідали, що одна зі шкіл в Іспанії проводить уроки на пляжі для дітей до 12 років.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь