Спецпроєкти

5 комерційних діагнозів: хвороби, яких не існує


Якщо вам поставили якийсь з цих діагнозів, замисліться, чи не змінити лікаря.

Фейкові, або комерційні діагнози можуть поставити через недосвідченість чи некомпетентність. Або ж через те, що лікар хоче заробити гроші на вашому лікуванні, яке насправді не потрібне.

Вегето-судинна дистонія

Діагноз вегето-судинна дистонія (ВСД) існує тільки на пострадянському просторі. В міжнародній медицині цього діагнозу ви просто не знайдете. Про це повідомляє МОЗ України.

Річ у тім, що це зовсім не діагноз. ВСД — це набір симптомів, за якими може ховатися багато інших діагнозів. ВСД можуть поставити, коли пацієнт:

— відчуває тривогу, неспокій, має проблеми зі сном, відчуття нестачі повітря, тремтіння рук;
— скаржиться на прискорене серцебиття, коливання тиску, біль в області серця, при цьому може мати нормальні показання електрокардіографії;
— має дискомфорт у животі, закреп, пронос, метеоризм або печію;
— має запаморочення, підвищену температуру, при цьому обстеження показують, що запальних процесів в організмі немає.

ВСД — це привід обстежуватися далі і знайти причину поганого самопочуття. Під цими діагнозами може ховатися досить великий спектр захворювань.

Ерозія шийки матки

Ерозія шийки матки — такий діагноз чує майже кожна друга українка. Але справжня ерозія — досить рідкісний випадок.

Це механічне пошкодження, яке на фоні інфекції може прогресувати. Скоріш за все, під ерозією лікарі мають на увазі ектопію або псевдоерозію. Ектопія — різновид норми, який не потребує лікування.

Справжню ерозію неможливо діагностувати тільки за допомогою огляду лікаря. Треба здавати аналізи, наприклад робити ПАП-тест.

Обов’язково звернутися до спеціаліста варто при таких симптомах:

— виділення непритаманних кольорів з неприємним запахом;
— біль, свербіж, інші неприємні відчуття;
— міжменструальна кровотеча;
— болісні відчуття під час занять сексом.

Корисні статті на цю тему:
ncbi.nlm.nih.gov
Healthline
MedicalNewsToday
WebMD

Порушення менструального циклу

Насправді комерційних діагнозів найбільше саме в гінекології. З них можна зробити окремий велики матеріал, а поки зосередимось тільки на двох із них.

Порушення менструального циклу не є окремим захворюванням. Цикл збити може втома, стрес та різні захворювання. Причому вони не обов’язково мають стосуватися гінекології.

Тому немає сенсу лікувати порушення циклу, треба знайти його причину. До речі, ось наукових матеріал про те, як нормалізувати свій цикл: 20 порад та підказок.

Остеохондроз

Болить спина, йдеш до лікаря, а він каже «остеохондроз». Насправді остеохондроз — це група рідкісних захворювань, що пов’язані з порушенням нормального розвитку росту кісток. Як правило, починається в дитинстві як дегенеративний або некротичний стан.

У західних країнах, коли болить спина — ставиться симптомний діагноз «біль в спині». При ньому рекомендують зберігати фізичну активність, робити лікувальні вправи, приймати нестероїдні знеболювальні.

Додаткові обстеження потрібні, коли є порушення чутливості кінцівок, слабкість в м’язах, порушення функції органів тазу.

Ослаблення імунної системи

Якщо ви хворієте на застуду 5 разів на рік, це не означає, що у вас ослаблена імунна система. Взагалі ослаблений імунітет не визначається за кількількістю простудних захворювань.

Про імунодефіцит скоріше сигналізують важкі інфекції, які погано піддаються лікуванню або виникають повторно одразу після медикаментозних курсів.

Як підтримувати імунітет? Збалансовано харчуватись, достатньо спати, підтримувати нормальну фізичну активність і психоемоційний стан. Тобто жити нормальним життям. Також не забувайте вчасно вакцинуватися. Більше про підтримку імунітету можна прочитати в статті МОЗ.

Висновки

Лікарі можуть помилитися або поставити невірний діагноз спеціально. Найкраща протидія цьому — інформованість. Щоб не стати жертвою шахраїв і некомпетентних спеціалістів, радимо шукати інформацію на наступних ресурсах:

bit.ua
Healthline
MedicalNewsToday
WebMD

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь