Спецпроєкти

В Україні подорожчають м’ясо, хліб і бензин – все через зростання світових цін


З початку 2021 року світові ціни на сталь, мідь, алюміній, зерно різко пішли вгору. Наступного року ціни на сировину можуть вирости на 10%. А це означає подорожчання майже усіх товарів — від м’яса до літаків.

Про зростання цін повідомляє Bloomberg.

Після ковідного спаду світова економіка спішить повернутися до життя. Попит на товари росте, а центральні банки вливають більше грошей в економіку, чим стимулюють інфляцію. Аналітики прогнозують, що тренд на здорожчання буде тільки посилюватися.

Чому дорожчають продукти харчування

На продовольчі ціни також впливає неврожай в ключових країнах, таких як Бразилія і Франція. Китай скуповує зерно величезними темпами, а саме ця країна — це одне з найважливіших джерел попиту у світі.

Витрати на кукурудзу, яку згодовують худобі, за останній рік зросли вдвічі, а соєвий шрот виріс більш ніж на 40%. Це причина зростання цін на м’ясо.

Що буде з українською економікою

Україна експортує до Європи і метали і зерно і м’ясо. Це означає, що підвищення цін на ці товари, може додати до бюджету додаткові кошти.

Однак оминути зростання цін в середині країни не вдастся. У Нацбанку очікують, що в червні річна інфляція може перевищити 8%.

Долар наприкінці року коливатиметься близько позначки 28,5 грн. Всередині року долар може впасти до 27 грн, однак потім гривня буде поступово девальвувати.

Не все так гарно

Україна є залежною від енергоносіїв: газ, нафта. А ці товари дорожчатимуть чи не найбільше.

Послаблення карантину спричинить різке зростання попиту на пальне, а значні обмеження в пропозиції нафти вже призводять до ринкового дефіциту. Отже, ріст цін на нафту у 2021 році може перевищити 40%.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь