Спецпроєкти

Як вибрати вино й не облажатися


Чи почувався/-лася ти розгубленим/-ою в супермаркеті біля полиць із вином і врешті-решт йшов/йшла зі звичним пивом? Якщо так, то дарма – адже вино може зробити особливою майже будь-яку ситуацію і створити настрій. А в поєднанні з правильно підібраною їжею – раз і назавжди змінити твоє життя.

Пояснюємо, як вибрати вино й не облажатися.

Як вибрати вино?

Спочатку визначмось із твоїми планами.

Правило номер один – у будь-якій незрозумілій ситуації прямуй до полиці з просеко. Італійське, легке, ігристе – воно змусить нарешті забути про солодке Mondoro і буде доречним і спекотного літнього дня за містом, і в передноворічну метушню.

Ідеально доповнять його майже будь-які легкі закуски: крекери, молодий сир, зелені оливки, горіхи. Головне – вчасно зупинитися.

Filipetti Prosecco Extra Dry

Filipetti Prosecco Extra Dry

Якщо на носі особливий привід – важлива дата чи подія, – звісно, не обійтися без шампанського. Прямуємо до полиці з французькими винами – нормальне шампанське ми знайдемо тільки тут. Воно дороге, і це предмет окремої розмови. Просто розповімо, що іноді в Шампані винороби зігрівають лози ночами, розводячи багаття. Усе це задля того, щоб отримати хоча б невеличкий урожай винограду, з якого вироблять знамените на весь світ вино.

Незрівнянний смак і аромат свіжої булочки, вершкового масла та горіхів – так, усе це ти знайдеш у келиху справжнього шампанського. І не забувай, що це напій-егоїст, який не виносить поєднання з чимось – хіба що з поцілунками.

Taittinger Reserve

Taittinger Reserve

Якщо заплановано зустріч із подругами, дівич-вечір або рибний обід – тобі потрібне рожеве вино. І це знову Франція: на допомогу прийде Прованс з його легкими рожевими винами, наприклад Whisper Angel. Дивовижно ніжне, кольору стегна переляканої німфи (це термін) вино, яке пахне квітами й травами Провансу, у поєднанні зі стравами зі малосоленої риби, легкими салатами, перенесе тебе у світ літа й сонця.

Fleurs de Prairie

Fleurs de Prairie

Навіть якщо ти збираєшся до бабусі на кролика у сметані, пляшка вина теж буде доречною. Тут уже легким білим вином не обійтися. Вирушаємо до Німеччини – нам потрібні щільні рислінги з області Рейнгау. Повнотілі, кислотні, різкі вина, які ідеально поєднуються з жирними бабусиними стравами.

Підказка, як вибрати справжній рислінг – шукай орла на горлечку.

Furst von Metternich, "50° Parallel" Riesling Trocken

Furst von Metternich, “50° Parallel” Riesling Trocken

Вирішуєш запекти качку? До неї потрібно вино з Франції, бажано з Бордо – шукаємо вино із сорту Мерло.

Ніколи не дратували сноби, що обертають келих у руках і з розумним виглядом визначають, з якого схилу виноград? З Мерло ти сам/-а можеш повторити цей трюк. Здебільшого сорт винограду зростає на правому березі Бордо. Тож беремо пляшку Мерло, надіваємо пенсне, обертаємо келих і кажемо – правий берег.

Invincible

Invincible

Дощового осіннього або сніжного зимового вечора готуєш соковитий стейк або свинячі реберця? Вирушай у розділ Іспанії за Ріоха або до США за Зінфандель.

Тут потрібно щільне повнотіле вино – таке дають тільки південні сонячні регіони.

Cerro Anon Crianza

Cerro Anon Crianza

І взагалі запам’ятай – чим регіон ближче до півдня, тим більше пряме і зрозуміле вино він дає. Якщо стоїш на початку винного шляху, такі вина – твої вірні провідники. Вони ароматні, з дуже багатим терпким смаком – ягідним і пряним. Ідеально доповнюють серйозні м’ясні страви.

Якщо хочеться побути на самоті, то тобі до французької Бургундії. Це, мабуть, найскладніші вина. Нудьгувати вони точно не дадуть – ними можна насолоджуватися довго, досліджуючи їхній мінливий із плином часу аромат і смак.

Bourgogne Couvent des Jacobins

Bourgogne Couvent des Jacobins

Можливо, саме в такій компанії ти вперше замислишся, що ідея витратити кілька сотень тисяч євро на пляшку вина не така вже й божевільна. До речі, виробляють таке вино саме в Бургундії, на клаптику землі площею приблизно 8 га. І виробляє його одна з найбільш харизматичних і норовливих жінок на світі, бургундська пантера Лалу біз Леруа.

Якщо є плани просто подивитися кіно на дивані, спробуй узяти із собою французьке же Сотерн або італійське Passito di Pantelleria, наприклад. Це солодкі вина – і ти здивуєшся, якими вони можуть бути. І, до речі, слово смачне для вина забудь. Вино буде легким або щільним, ігристим або тихим, Тоніно чи ні, молодим або зрілим, і ще багато-багато яким.

Sauternes Prestige, Dulong

Sauternes Prestige, Dulong

А ще купи гострого сиру – горгонзоли, наприклад, – або солоного сулугуні – і зрозумієш, що таке гармонія смаків.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Долучайтеся до нашого Telegram-каналу з тестами! 🧐