Спецпроєкти

Артмузей просто неба: упродовж літа на ВДНГ відбудеться серія мистецьких ініціатив з українськими художниками


Команда експоцентру анонсувала масштабну культурно-просвітницьку програму літнього сезону «ВДНГ надихає».

Про це для bit.ua розповіли працівники ВДНГ.

Докладніше про артмузей

У межах проєкту «Літо на ВДНГ» будуть експоновані роботи українських художників і художниць Жанни Кадирової, Ксенії Гнилицької, Саші Долгого та інших.

«ВДНГ надихає» – це не просто гасло нового літнього сезону, а заклик до збереження та переосмислення культурної спадщини й бажання актуалізувати оригінальну естетику та цілісність комплексу», – зазначають організатори.

Упродовж літнього сезону на ВДНГ відбуватимуться серія мистецьких ініціатив з українськими художниками. Вони осмислюватимуть минуле, теперішнє й майбутнє через свою творчість.

Митці звертатимуть увагу на період створення ВДНГ, актуалізуватимуть модерністську естетику комплексу, підкреслюючи її цінність.

«При розробці програми команда Експоцентру звернулася до українських художниць, котрі в попередні роки надихалися естетикою ВДНГ у своїх творчих практиках – це Жанна Кадирова та Ксенія Гнилицька. Їхні роботи будуть тимчасово експоновані на території Експоцентру», – додають організатори.

Зокрема йдеться про проєкт «Реканонізація» 2017 року Жанни Кадирової, який можна буде побачити на вхідній групі павільйону №2.

Окрім цього, у середині оранжереї розмістять роботу Ксенії Гнилицької – «Сон П’єра Мічелі або пам’ятник перемоги сапротрофів», яку вона створила у 2019 році.

12 інших митців, серед яких Анатолій Бєлов, Катерина Бучацька, Богдан Бунчак, Ксенія Гнилицька, Богдан Мороз, Данііл Немировський, Анна Самар, Олена Сіятовська та Дарія Чечушкова, створили артпостери про визначні локації ВДНГ – павільйони, ліс, яблуневий сад та фонтан. Їх можна буде роздивитися на головній алеї біля центрального входу.

«Ми хочемо, щоб ВДНГ надихав на роздуми про цінності, про минуле, сучасне та майбутнє, про те, яке значення для нас має наша історія, а її збереження – наша спільна відповідальність перед майбутніми поколіннями», – зазначає кураторка літнього сезону на ВДНГ та мистецтвознавиця Євгенія Моляр.

Упродовж теплого сезону на ВДНГ також працюватиме Шатер натхнення в Пікнік Саду, де організовуватимуть концерти, літературні читання та лекції.

Цьогоріч літній сезон розпочався у травні, а завершиться в середині осені.

Докладніше про ініціативи та календар подій можна дізнатися на сайті ВДНГ.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь