Спецпроєкти

У Саудівській Аравії дозволили незаміжнім жінкам самостійно подорожувати та вибирати, де жити


У Саудівській Аравії скасували постанову про те, що доросла незаміжня жінка повинна бути передана чоловікові-опікуну.

Про це пише Gulf News.

Історія, що передувала цьому

У липні 2020 року 32-річна саудівська письменниця Меріам Аль-Етібі перемогла в суді проти своєї сім’ї. Батьки звинуватили жінку в тому, що вона покинула будинок і переїхала в Ер-Ріяд без дозволу. Дівчина скаржилась на жорстоке поводження з боку батька та братів. У квітні 2017 року її заарештували. 

Адвокат Абдул Рахман Аль-Лахем вів справу дівчини з 2017 року. Після рішення суду він сказав, що це історичне рішення, яке дозволяє жінкам жити самостійно. Також адвокат додав, що жінка, яка вирішує жити окремо, не чинить злочин.

«Жінка ─ це нормальна доросла людина, яка має право вирішувати, де хоче жити, а це означає, що в діях Меріам немає нічого злочинного», ─ ухвалив суд.

Про що йдеться у новій поправці?

Поправку внесли через 11 місяців після того, як шаріатський суд відхилив позов державної прокуратури проти Меріам Аль-Етібі. Влада країни скасувала постанову про те, що доросла незаміжня жінка повинна бути передана чоловікові-опікуну та змінила у статті закону параграф.

«Доросла жінка має право вибирати, де їй жити. Опікун може повідомити про неї в суд тільки в тому випадку, якщо у нього є докази, які підтверджують, що жінка вчинила злочин. Якщо жінка засуджена до тюремного ув’язнення, вона не буде передана опікуну після відбуття терміну», ─ ідеться тепер у законі.

Поправка стосується дорослих незаміжніх, розведених чи овдовілих жінок. За законом заміжні жінки повинні проживати разом зі своїм чоловіком.

«Сім’ї більше не можуть подавати позови проти своїх дочок, які вирішили жити самостійно», ─ прокоментував нововведення адвокат Наїф Аль-Мансі.

Раніше ми розповідали, що лише 55% жінок у світі мають контроль над своїм тілом, право голосу й доступ до контрацепції.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь