Тест-драйв комбучі: розповідаємо, яка варта уваги
В дитинстві комбучу нам готувала бабуся в трилітровій банці на підвіконні. Тоді це було просто смачно і називалося не комбуча, а «чайний гриб».
Останні 10-15 років комбучу п’ють адепти здорового способу життя. Та й ті, хто до них не відносяться, теж п’ють. Чи то поява солодких газованих напоїв змусила нас забути про домашню комбучу, чи бабусі наші знайшли собі інше заняття – історії невідомо.
Ми тестували п’ять різних комбуч – і не те щоб обрали найкращу, але ті, до яких варто тягнути руку у супермаркеті, точно знайдено.
Що таке комбуча і як її готувати?
Взагалі-то, коли я вирішила зробити огляд комбуч, редакція запропонувала ще й виростити чайний гриб вдома і зробити її самостійно. Але думка про те, що на моєму підвіконні збільшуватиметься в розмірах чайний гриб, мене не надихнула. Зрозумійте мене правильно, у мене навіть літрової банки вдома немає…
Втім, рецепт домашньої комбучі, яка має бути кисло-солодкою на смак, не видається таким вже складним.
До слова, у 2016 році ринок комбучі склав більше 1 мільярда доларів, що, погодьтесь, суттєва причина звернути на неї увагу. Середня вартість комбучі, знайденої у магазинах Києва – 2 з половиною долари. Домашня ж обійдеться вам значно бюджетніше.
Чайний гриб росте 2 місяці. Якщо ви нетерплячі – купуйте готовий. Серйозно, загугліть «купити чайний гриб» – і вам відкриється сила-силенна пропозицій. Придбайте шматочок і далі – справа кількох днів.
Заварюєте листовий чай: чорний, зелений чи будь-який на ваш смак. На 2 літри домашньої комбучі вам знадобиться 4 столових ложки. Додайте кип’яченої води і приблизно 10 столових ложок цукру.
В глибоку ємність закидаєте цукор, чай і окріп (десь 0,5 л). Перемішали і даємо охолонути 20-30 хвилин. Банку, в якій готуватимете домашню комбучу, ретельно вимийте і висушіть. Пошукайте вдома марлю, закріпіть її на банці і процідіть те, що ви заварили. Після цього долийте 1,5 літри води і покладіть у банку чайку гриб.
Після цього накрийте сухою марлею, зафіксуйте їх і поставте в темне місце. За 4-5 днів переливаєте в склянку/пляшку, охолоджуєте і насолоджуєтесь. За бажанням, коли заварюєте чай з цукром, можна додати варення, фрукти, ягоди або сік.
Чим корисний напій з чайного гриба?
У процесі ферментації культура знищує цукор, натомість утворюючи корисні структури – пробіотики, ензими, ферменти. Це корисно для травлення – такий собі легкий детокс організму.
Вважається, що завдяки цьому комбуча має протизапальну та антиоксидантну властивості. Тому це краща альтернатива газованим напоям і сокам у пакетах.
Комбучі у магазинах
Комбуча Eat Easy, 0.33л
За смаком найбільш наближена до того ж таки напою із чайного гриба і видається найбільш натуральною. Без зайвих ароматизаторів і підсилювачів смаку.
Та і склад у неї доволі простий і натуральний: вода, симбіотик для бродіння, буряковий цукор і чорний чай.
Середня вартість: 70 гривень.
Де купити: на сайті Eat Easy або в супермаркетах Новус чи Сільпо.
Комбуча Jiva Імбир 0.33л
Найсмачніша на мій суб’єктивний погляд (тобто смак). Кисліша на смак і з яскраво вираженим присмаком імбиру – здається, те, що треба у спекотну пору.
Знову ж таки, хороший склад – до води, чаю, цекру і ферментів додали натуральний сік імбиру. Бонус для травлення та імунітету.
У скляній банці можна помітити трохи осаду – і це нормально для комбучі.
Середня вартість: 59 гривень.
Де купити: в Сільпо або Лавці Традицій.
Комбуча raspberries від Green Chef, 220г
Попри заявлений ягідний смак, ця комбуча майже не має смаку, до того ж найдорожча з протестованих.
Здається трохи хімічною, немає навіть натяку на ягоди візуально – ні насіння, ні часточок ягід. Забагато бульбашок як для продукту, який претендує на натуральність.
Середня вартість: 75 гривень.
Де купити: на сайті Green Chef, в Сільпо.
Комбуча жасмин-мед, BeeTea, 330 мл
Непоганий склад – до чаю, води, цукру і культури гриба додали мед і квіти жасмину.
Має специфічний приємний смак, трохи солодкуватіша за традиційні комбучі. Мед і жасмин додають аромату. При цьому про натуральність складу свідчить наявність осаду і пелюсток у прозорій пляшці.
Середня вартість: 55 гривень.
Де купити: в еколавках або Сільпо.
Комбуча live Орхідея, 0,33л
Все прекрасно в цій комбучі українського виробництва, окрім пластикової пляшки. Не зовсім приємно тримати в руці, але очевидно, що це пластикова тара відображається на вартості – це найдешевша із протестованих комбуч.
З плюсів – приємний нехімозний (хоча й трошки дивний) смак і аромат.
Виробник спеціалізується саме на комбучі й виготовляє її з 2015 року.
Середня вартість: 35 гривень.
Де купити: у столичних кав’ярнях, Сільпо або у магазині виробника.
Замість висновку
Домашня комбуча обійдеться вам у 20-25 гривень за літр, тоді як в магазині цінник стартує від 30 гривень за пляшку 0,33 л. До того ж склад домашнього напою буде натуральнішим. Бонус: ви можете поекспериментувати зі смаками.
Якщо ж вирішуєте купувати комбучу в магазині, звертайте увагу на склад напою: в ідеалі там не має бути забагато складників, штучних підсолоджувачів тощо.
Осад в комбучі – теж нормально, нехай він вас не лякає.
На мій суб’єктивний погляд, найсмачнішою з п’яти комбуч, які я спробувала, виявилася Jiva Імбир, найменш смачною – Raspberries від Green Chef. Втім, не стала б однозначно давати поради, яку купувати, яку ні – адже хтось ненавидить імбир, а комусь нейтральна за смаком комбуча якраз здасться найкращою.