Спецпроєкти

Неписані правила cancel culture: чого не можна робити у 2021 році


Режисера «Вартових галактики» Джеймса Ганна звільнили через жарти у Twitter. У 2019 році Кевін Харт мав вести церемонію «Оскар», але громадськість була проти, через його жарти про геїв. Харків’янку Євгенію звільнили з роботи через негативні висловлювання про парад вишиванок.

Це називається cancel culture (культура скасування). У 2021 році це стосується кожного. Залишитися без роботи можуть не тільки голлівудські зірки, а й пересічні українці.

У цьому матеріалі ми не даємо оцінку cancel culture. Ми просто показуємо факт існування, а також розповідаємо про те, що може статися через певні слова та дії.

Джеймс Ганн і Кевін Харт невдало жартують

У 2008-2009 роках Джеймс писав у Twitter провокативні жарти про СНІД, педофілію, згвалтування та інші подібні теми. Ці твіти йому згадали у 2018 році й звільнили з поста режисера у «Вартових галактики 3».

Насправді Ганн у цей час залишався продюсером Месників і Брайтберну. А в 2021 році має вийти його нова режисерська робота «Загін самогубців: Місія навиліт».

Кевін Харт сам відмовився вести «Оскар» після хвилі хейту у свій бік. Причиною стали анти-ЛГБТ+ жарти 10-річної давнини. Йому довелося вибачитися декілька разів.

Скандал на його кар’єрі майже не позначився. Він так само знімався в кіно та гастролював із стендап-концертами.

Ці два кейси показують, що cancel culture дуже швидко вмикається й розганяє хвилю хейту. Але якщо «проступок» не дуже серйозний (наприклад, невдалий жарт), то ця хвиля так само швидко спадає.

Серйозніші слова – серйозніші наслідки. Приклад Мела Гібсона

Кар’єра Гібсона зупинилася в 2006 році. Тоді він дозволив собі антисемітські вислови. Мел на тому не зупинився, ще декілька разів його ловили на расистських і гомофобних речах. Потім його дружина повідомила про жорстокість із боку чоловіка.

Кар’єра актора майже зупинилася в 2006 році. Наступний фільм він зміг зрежисерувати тільки у 2016 році. За ці десять років він кілька разів продюсував маленькі стрічки та проєкти на телебаченні, але повноцінною діяльністю це назвати важко.

Наступний фільм Мела Гібсона анонсований на 2022 рік.

Український колорит

Може здатися, що всі наведені приклади нас не стосуються, бо українських депутат Ілля Кива на камеру пообіцяв відрізати голову перехожому. І нічого йому за це не було.

Інший депутат Олександр Дубінський ніяк не розлюбить «тупий собачий рот» – за це йому також не доводилося просити вибачення.

Може здатися, що cancel culture ніяк не стосується України. Так, у нас є своя специфіка. Проте також є випадки, коли невдоволена громадськість домагалася вибачень за вислови та реальних звільнень.

Цьогоріч секретаря Житомирської міськради звільнили за сексистські висловлювання. На Одещині звільнили викладача ЗВО за негативні вислови про українську мову. Ми вже згадували в тексті про харків’янку Євгенію, яку звільнили з роботи через негативні висловлювання про парад вишиванок.

Телеканал «1+1» публічно просив вибачення за гомофобну сценку в шоу «Вечірній квартал» і видалив той випуск з YouTube. Заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко публічно вибачився за сексизм.

Cancel culture працює в Україні теж. Перед прийманням на роботу HRи дивляться сторінки в соцмережах і можуть відмовити через деякі погляди. Тому варто усвідомлювати, що все сказане й написане може зіграти в плюс чи в мінус.

Сексуальні домагання та насилля

Досі в цьому тексті не згадували Гарві Вайнштейна, адже його випадок – це доведений у суді кримінальний злочин. Це не зовсім про культуру скасування. Але сексуальні домагання та насилля – це те, що сприяло появі cancel culture.

Нещодавно скасували Джонні Деппа. Netflix видалив усі фільми з його участю, а студійні боси розірвали контракти. На це є дві причини. По-перше, колишня дружина Деппа Ембер Хьорд заявила про жорстоку поведінку чоловіка.

Є ще одна причина – проблеми із забороненими речовинами. Під час знімань у четвертій частині «Піратів карибського моря» він нібито перебрав з екстазі, відрізав собі шматок пальця та полетів лікуватися у LA .

Також нещодавно в сексуальних домаганнях звинуватили Мерліна Менсона. Лейбл Loma Vista Recordings розірвав контракт із виконавцем. А згодом поліція видала ордер на арешт через те, що Менсон на своєму концерті плюнув в оператора.

Як жити у часи нової етики?

Ми не будемо давати оцінку таким методам, але існування нової етики – це факт. Вона проти будь-яких дискримінаційних висловів, навіть у формі жарту. Світ прямує до рівності прав і можливостей, наскільки це дозволено.

Заборонено всі насильницькі порушення кордонів. «Ні» значить «ні», і людина має право відмовитися в будь-який момент.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь