Спецпроєкти

Невідомі ескізи Ван Гога знайшли у книзі про французьке селянство


Музей Ван Гога в Амстердамі показав раніше невідомі три ескізи Ван Гога, які знайшли у книзі про французьке селянство.

Про це пише The Art Newspaper.

Історія книги, яку зберігали 109 років

Ескізи Ван Гога знайшли у книзі «На світанку» («Історія одного селянина») Еркмана-Шатріана. У романі розповідається історія Французької революції очима селянина з Ельзасу.

Книгу «На світанку» Ван Гог подарував своєму другові Антону ван Раппард у 1883 році. Як вважають дослідники, художник ймовірно забув ескізи у книзі. Бо, якби він хотів поділитися своєю майстерністю з другом, то подарував би йому новіші зразки, але не ескізи дворічної (на той момент) давності.

Ескізи намальовані олівцем на папері висотою 28 і шириною 5 сантиметрів. Окрім цього, там зазначений 1881 рік. На одному ескізі зображено жінку, що йде повз дерева зі зрізаною верхівкою. На іншому – жінка у профіль. А на третьому намальований чоловік, що сидить біля вогнища. Цей ескіз нагадує картину «Старий біля каміна», яку художник створив у 1881 році.

Можливо, це вільні ілюстрації до роману «На світанку».

«Я вважаю, що ескізи – це закладка», – додав старший науковий співробітник музею Тейо Медендорп.

Через дев’ять років Антон ван Раппард помер, а книга «На світанку» з ескізами Ван Гога перейшла до рук дружини Антона – Генріетте. А коли й жінки не стало, у 1910 році, сім’я зберігала роман 109 років. У 2019 році вони продали книгу та ескізи музею Ван Гога в Амстердамі.

Раніше ми розповідали, що сестра Вінсента Ван Гога продала 17 картин художника, щоб оплатити своє лікування у психіатричній лікарні.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь