Спецпроєкти

«Мівіна» чи «Біг Бон»: великий ненауковий рейтинг локшини швидкого приготування – яка є найсмачнішою?


Я познайомився з локшиною швидкого приготування наприкінці 90-х – на початку нульових. Тоді не йшлося про рейтинг локшини: на ринку була тільки «Мівіна» – солона з куркою, сиром або грибами й солодка (уже забув, які саме смаки).

У нульових «Мівіна» коштувала 50 копійок. Ми їли її, заливаючи окропом, чи навіть суху – кришили її в закритому пакетику, відкривали й засипали приправою. Це було альтернативою чипсів і сухариків – дешевшою і, як нам здавалося, іноді навіть смачнішою.

Нині, у 2021-му, коли мені вже майже тридцять, я вирішив поностальгувати та знову спробувати локшину швидкого приготування. Давненько її не їв – і, якщо чесно, здивувався, скільки видів є в магазині. Я закупив різні й вирішив зробити власний суб’єктивний рейтинг.

І так, я спробував сім видів локшини за один день. Моя родина була, м’яко кажучи, трохи здивована.

Мій рейтинг локшини: 

Насправді головним та єдиним критерієм відбору було паковання. Вважаю, якщо вермішель не змогла закохати в себе в магазині, то в неї немає шансів опинитися на моєму столі.

Що я обрав:

1. «Мівіна» зі смаком смаженої свинини (Україна) – 5,90 грн за 59 г.
2. «Ролтон» з яловичиною (Україна) – 11,60 грн за 85 г.
3. «Біг Бон» із куркою та соусом сальса – 13,10 грн за 75 г.
4. «Хежонг» рисові зі смаком свинячих реберець (Китай) – 30 грн за 105 г.
5. «Сам’янг» рамен зі смаком гарячої курки (Південна Корея) – 41,30 грн за 120 г.
6. «Согокоміюн» з невідомим смаком (Корея) – 43,50 грн за 120 г.
7. «Сам’янг» у коробці зі смаком гарячої курки (Корея) – 67,50 грн за 105 г.

Я готував кожну локшину відповідно до рецепту на пакованні та зробив рейтинг найсмачнішої.

1. «Мівіна»

Мівіна

Паковання та наповнення:
Здається, що паковання «Мівіни» не змінилося з 90-х, коли вона з’явилась в Україні. Дизайн видається досить примітивним і несучасним.

У середині ми знайдемо саму локшину, а також приправу. Пакетика з олією, як у дитинстві, більше немає. На пакованні вказано, що олія вже у складі локшини.

Приготування:
Викладаємо локшину в миску, додаємо приправу та заливаємо 300 мл окропу. Чекаємо 3-5 хвилин. Отримуємо таке:

Смак:
Локшина має дуже дивну структуру, яка дуже віддалено нагадує справжню локшину. Приправа непогана, проте її мало та відчувається наявність ароматизаторів.

«Мівіну» не захотілося ані доїдати, ані купляти знову. Проте, якщо настануть темні часи, такою локшиною можна цілком перебитися.

Плюси:
Ціна.
Непоганий смак приправи.
Мінуси:
Дуже дивна текстура та смак локшини.

Загальна оцінка: 4/10.

2. «Ролтон»

Ролтон

Паковання та наповнення:
«Ролтон», на мою думку, має найгірший дизайн з усіх. Фото локшини неапетитне й трохи розмите.

А от наповнення приємно вразило. По-перше, кругла форма локшини є більш практичною, оскільки більшість тарілок круглі. А по-друге, «Ролтон», крім пакетика з приправами, додав пакетик зі свіжими овочами та зеленню, а саме три ядра кукурудзи та дев’ять горошинок. Мало, проте мило.

Приправи «Ролтон» поклав досить багато – більше, ніж «Мівіна», навіть беручи до уваги різницю в масі самої локшини (у «Ролтона» на 25 г більше).

Приготування:
Беремо локшину, додаємо приправу й овочі та заливаємо 400 мл окропу на 5 хвилин. Ось результат:

Роллтон

Смак:
«Ролтон» виявився доволі смачним. Текстура близька до смаку справжньої локшини. Приправи вдосталь, а горошок, який плаває в тарілці, нагадує про здорову їжу.

Проте овочі не приготувалися за 5 хвилин і стали їстівними тільки за хвилин 10, що трохи зіпсувало загальне враження.

Плюси:
Приємний смак локшини.
Удосталь приправи.
Приємний овочевий бонус.
Мінуси:
Овочі не приготувалися за вказаний час.

Загальна оцінка: 8/10.

3. Big Bon

Біг Бон

Паковання та наповнення:
Дизайн паковання Big Bon є також неаппетитним. Чорно-зелений колір паковання більше нагадує чипси з васабі, ніж локшину з куркою. Проте ця локшина виразно виділяється на полках супермаркету.

У комплектації йдуть: локшина форми іконок Apple, приправа, яка називається супова основа, загадкові овочі та крутий соус – у цьому випадку сальса.

Приготування:
Вермішель, приправу й овочі заливаємо окропом на 3-5 хвилин. Наприкінці додаємо соус і перемішуємо.

Big Bon

Смак:
Соус виявився дуже смачним і справді схожим на справжню сальсу за смаком. Вермішель не така смачна, як «Ролтон», приблизно як «Мівіна». Те саме можна сказати і про приправу. Загалом, якщо у вас є дома кетчуп, вигідніша «Мівіна».

Плюси:
У комплекті йде смачний соус сальса.
Мінуси:
За смаком майже як«Мівіна», якщо не брати до уваги соус, проте дорожча.

Загальна оцінка: 5/10.

4. «Хежонг»

Хежонг

Паковання та наповнення:
Дизайн паковання розраховано на ринок Китаю, тому має досить дивний вигляд для нас. Проте в магазині увагу привернули реберця трохи дивного кольору, які захотілося скуштувати.

Усередині паковання – рисова локшина на пластиковій підставці (щоб вона не покришилася), приправа, соус та овочі. Соус має непривабливий вигляд.

Приготування:
Локшину, приправу, овочі та соус заливаємо окропом на 6-7 хвилин. Перемішуємо та куштуємо.

Хежонг

Смак:
Рисова локшина дуже сподобалася. Вона смачніша, приємніша за текстурою та відчувається більш справжньою.

Порція вийшла справді дуже велика. Смак доволі цікавий, досить гострий та жирний і абсолютно не схожий на смажені реберця.

Це продукт для китайського ринку, і він не підлаштований під український смак. Тут дуже багато невідомих спецій, і вони повністю забивають будь-які інші смаки. Водночас локшина смачна та справді дає змогу спробувати Китай на смак. Однозначно вдалий експеримент, який може стати улюбленою стравою.

Плюси:
Це рисова локшина, а не пшенична.
Новий цікавий смак.
Велика порція.
Мінуси:
Ціна.

Загальна оцінка: 7/10.

5. «Сам’янг»

Сам’янг

Паковання та наповнення:
Паковання «Сам’янг» просто неперевершене. Коли підходиш до полиці з локшиною швидкого приготування, спочатку бачиш «Сам’янг», а потім усе інше. Помаранчева з біло-синім написом посередині, вона відразу кидається в очі та викликає зацікавленість.

Усередині ми знайдемо прямокутну локшину, а також два пакетики, на яких написано англійською soup (суп) та flakes (пластівці). «Сам’янг» має найбільшу вагу в нашому рейтингу – 120 грамів.

Приготування:
На відміну від попередніх учасників рейтингу, «Сам’янг» потрібно покласти в кип’ячену воду 600 мл і варити протягом 5 хвилин. Після цього її треба покласти на пательню, додати 8 ложок кип’яченої води, соус і приправу та смажити близько 30 секунд перемішуючи.

Це велике розчарування для мене, оскільки я думав, що вся радість вермішелі швидкого приготуванння в тому, що не потрібно її готувати, але спробуємо.

Сам’янг

Смак:
Дуже гостра – і мені це сподобалося. Цю локшину рятує приправа. Її багато, вона дуже смачна й у міру гостра, щоб запам’ятатись і подарувати задоволення.

На цьому всі плюси закінчуються. Локшина має не дуже приємну текстуру, рецепт складніший, ніж мені хотілося б. І ще тепер мені треба мити каструлю, пательню, тарілку та плиту (оскільки я розлив трохи води). Це точно не те, що я очікував від локшини швидкого приготування.

Плюси:
Велика порція.
Приправа гостра й дуже смачна.
Мінуси:
Складніше приготувати й залишається купа посуду.
Вартість.

Загальна оцінка: 6/10.

6. «Согокоміюн»

Согокоміюн

Паковання та наповнення:
Паковання мені також сподобалося. Воно дуже корейське – з мультяшною коровою з паличками, написом, який імітує ієрогліфи, та лейбою, де написано Made in Korea.

Відкривши паковання, знаходжу саму локшину, а також усього один пакетик із приправою з назвою Ramen Beef Flavour, що означає смак яловичого рамену. 43 гривні – і навіть овочів не поклали :(

Приготування:
Рецепт на обгорці каже, що локшину та приправи треба покласти в кип’ячену воду (550 мл) та готувати протягом 4 хв. Далі йдеться, що для кращого смаку треба додати приправу. Але в мене є тільки один пакетик із приправою.

Согокоміюн

Смак:
Досить непогана локшина. Вона помірно гостра, не має дуже вираженого смаку приправ, водночас має текстуру, яка дуже схожа до локшини нешвидкого приготування. Одночасно це і плюс, і мінус, оскільки нічого виразного в цій локшині немає. Її сміливо можна брати на заміну гарніру, але вона ніколи не стане фаст-фуд подією для вас.

Плюси:
Найближча до звичайних макаронів.
Мінуси:
Найближча до звичайних макаронів.

Загальна оцінка: 6/10.

7. «Сам’янг» у коробці

Самянг

Паковання та наповнення:
Ми дійшли до останньої локшини в нашому рейтингу. Вона запакована в коробку, у якій її можна приготувати.

Я не уявляю, що очікувати від локшини, яка в 11 разів дорожче за «Мівіну» й на пакованні якої – курча, що дмухає вогнем від гостроти рамену.

Самянг

Паковання має крутий вигляд і трошки лякає водночас. Це дуже зручно, коли ти можеш приготувати локшину прямо в пакованні. Усередині ми знайдемо круглий брикет локшини, рідкий соус та овочеві пластівці.

Приготування:
Для приготування нам потрібно запарити локшину протягом чотирьох хвилин прямо в коробці. Для зручности всередині є смужка, яка показує, скільки води треба налити. Після цього вода зливається, і потрібно додати соус та овочі.

Сам’янг гостра

Смак:
На пакованні вказано, що локшина дуже гостра. І це правда: вона не просто гостра – це макарони з пекла!

Я кхекав, кашляв, плакав, запивав, заїдав, мив язик під краном і навіть молився корейським богам. Проте нічого не допомогло від цієї гостроти. Я чесно доїв їх усі, і це найсміливіше, що я зробив цьогоріч.

Я не можу вам описати смак курки чи їхню текстуру – це не важливо, коли ти палаєш. І неважливо, скільки вони коштують, адже це не локшина, це атракціон «Кімната вогню», і ти платиш за емоції й ту радість, коли тебе відпускає.

Цей рамен виходить за межі нашого рейтингу й посідає особливе місце під назвою «виклик корейському пеклу».

Загальна оцінка: 666/10.

Висновки:

Я спробував 7 різних локшин швидкого приготування із супермаркету. Востаннє, коли я їв локшину, мені було років 10.

Спробувавши їх знову, я дійшов таких висновків:
Локшина швидкого приготування – це прикольно;
це спосіб доторкнутися до різних культур;
вона дешева й може бути смачною;
не треба зловживати та їсти локшину щодня.

За результатами мого експерименту склав такий рейтинг локшини:

1 місце – «Ролтон»
Дешево та смачно. Утричі дешевша від локшини, яка на другому місці, і водночас не поступається у смакових якостях.
2 місце – Хежонг»
Рисова локшина, велика порція. Ідеальний варіант, якщо любиш азійську їжу.
3 місце – «Согокоміюн»
Дуже схожа на натуральну локшину з приємною приправою на смак.

Поза конкурсом – «Сам’янг» у коробці зі смаком гострої курки.
Якщо ви любите гостреньке, вам точно треба скуштувати це!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Долучайтеся до нашого Telegram-каналу з тестами! 🧐