Спецпроєкти

Я швидко все забуваю, гірше вчуся новому, погано концентруюся. Можливо це наслідки пандемії та самоізоляції – і от як із ними впоратися


Нещодавно я помітила, що останніми місяцями я все гірше запам’ятовую нову інформацію. Спочатку списувала це на втому, та, поспілкувавшися з іншими, зрозуміла, що я така не одна. Серед моїх друзів та знайомих поширена проблема погіршення пам’яті та неможливості сконцентруватися.

У 2020-му ми зазнали величезного стресу: переформатування роботи на віддалену, страх за майбутнє, ізольованість від людей, нав’язливі думки про можливість захворіти. Дехто втратив роботу, хтось шукав підробітки й вимушений був постійно переключатися з одного завдання на інше.

Додайте до цього необхідність батьків, які працюють, доглядати дітей (садочки та школи зачинилися) – і дістанете нескінченний стрес, який ми переживаємо з початку минулого року.

Деякі люди казали, що їхня працездатність погіршилася після того, як вони перехворіли на коронавірус. Та на мозок впливає не тільки сам вірус: навіть якщо ми не зіткнулися з COVID-19 напряму, когнітивні функції все одно можуть постраждати.

Розповідаємо про таке явище як pandemic brain і пояснюємо, чи можливо відновити нормальну роботу мозку.

Чому ми гірше все запам’ятовуємо й до чого тут пандемія?

Ми потихеньку повертаємося до звичного життя: усі магазини працюють, івенти відбуваються офлайн, зустрітися з друзями можна не тільки вдома, а й у кафе. Утім, потрібен час, аби наш мозок знову адаптувався до реалій після затяжного періоду ізоляції.

За словами Майка Ясса, директора Центру нейробіології Каліфорнійського університету, минулоріч на наш мозок впливало одночасно декілька стресових факторів. Звичні ритми порушилися, фізична активність страждала. Давав знати про себе й брак спілкування.

Уже за кілька тижнів після початку пандемії багато людей почали помічати погіршення пам’яті, нездатність сконцентруватися й виконувати прості завдання.

Ясса каже, що таке явище називається pandemic brain – ідеться про поступове розумове погіршення, яке ми відчуваємо на собі через пандемію.

Через тривалий стрес мозок дійсно почав змінюватися. Професорка клінічної нейропсихології Барбара Сааян пояснила, що в соціально ізольованих людей зменшився об’єм скроневої, лобної, потиличної часток мозку, а також мигдалевидного тіла та гіпокампа.

Хронічні переживання зменшували розмір префронтальної кори мозку, яка й відповідає за пам’ять та увагу.

Як відновити пам’ять та увагу?

Почнемо з гарних новин – це дійсно можливо. Нейропластичність мозку – його здатність змінюватися під впливом досвіду – допоможе відновити пам’ять та увагу.

Утім, через різний досвід переживання пандемії людям знадобиться різний час для відновлення. Тим, хто втратив роботу; медикам, які щодня стикалися з хворими, чи батькам-одинакам із маленькими дітьми потрібний триваліший період.

От як можна пришвидшити процес відновлення мозку:

Більше рухатися

Усе ще дієва порада. Рух і фізичні вправи – це викиди ендорфіну, які покращують когнітивні функції та запобігають деменції.

Частіше слухати музику

За словами професора університету Осло Ефтіміоса Папацикіса, прослуховування улюбленої музики підвищує вироблення окситоцину та знижує рівень кортизолу. Ще краще – не тільки слухати музику, а й співати, грати на музичних інструментах.

Тож вечірня прогулянка в навушниках – подвійна користь для тих, хто зіткнувся з погіршенням пам’яті.

Медитувати

Медитація – своєрідне позбавлення від поганих думок, зосередженість на своїх відчуттях. Практика перебування «у моменті тут і зараз» може позбавити відчуття пригніченості, а в довготривалій перспективі – боротися зі стереотипами мислення.

Замість висновків

Нам знадобляться терпіння й робота над собою, аби повністю позбутися психологічних наслідків пандемії. Зараз ми все ще вчимося знову розмовляти з людьми й укріплювати соціальні зв’язки, позбуваємося стресу, що накопичився. І просто намагаємось видихнути, усвідомити, що пандемія не завершилася, та нам треба починати жити. 

Нашому мозку також потрібен час. І ми можемо йому в цьому допомогти.

За матеріалами The Guardian

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь