Спецпроєкти

Через зміни клімату тисячі пінгвінів залишилися зимувати поруч станції Вернадського (фото)


У Національному антарктичному науковому центрі розповіли, що біля станції Вернадського та на сусідніх островах у липні й червні зафіксували тисячі пінгвінів. Цьогоріч вони не мігрували на північ, щоб перезимувати.

Чому пінгвіни залишилися зимувати в районі архіпелагу Вільгельма?

Зазвичай коли в Україні триває літо, в Антарктиці якраз зима. Пінгвіни, які живуть біля станції Вернадського або на сусідніх островах відпливають на північ, щоб перезимувати. Зокрема йдеться про два види: пінгвіни (дженту) чи пінгвіни Аделі.

Вони харчуються крилем, тому потребують відкритих вод для полювання. Взимку території поруч станції Вернадського вкривало кригою, тому тварини мігрували.

Але цьогоріч через зміни клімату та глобальне потепління біля станції Вернадського та поруч інших островів можна знайти ділянки відкритої води впродовж усієї зими. Тому пінгвінам вже не потрібно мігрувати на північ.

«У липні цього року наші полярники зареєстрували надзвичайно великі зимові скупчення пінгвінів: на різних островах у радіусі 20 км від станції відпочивають сотні та тисячі особин, а у воді можна спостерігати одночасно сотні пінгвінів, які живляться», – розповідають у Науковому центрі.

Також у центрі додають, що таке скупчення пінгвінів приваблює хижаків, які на них полюють – морських леопардів і косаток. Тому хижаків теж можна побачити неподалік.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь