Спецпроєкти

Бездротова зарядка. Усе, що хотілося б знати про цей девайс


Вибір бездротової зарядки для смартфона, годинника чи фітнес-трекера робить життя трохи простішим. Зарядка такого типу назавжди позбавить вас від турбот щодо великої кількості зарядних кабелів із різними роз’ємами до кожного виду гаджета. На що слід звернути увагу під час вибору бездротової зарядки та як вона працює – дізнаєтеся з нашої статті.

Який вигляд має бездротова зарядка?

Це звичайна котушка з дроту в жорсткому корпусі зі скла або зі спеціального полімеру. Цілком зрозуміло, що принцип роботи бездротової зарядки простий. Досить легко покласти на спеціальний килимок або підставку сам девайс, щоб почати заряджати акумулятор.

Пристрій має вигляд тонкої пластини, на яку необхідно поставити смартфон, смартгодинник чи фітнес-браслет. Власне, вона не 100% бездротова, тому що до бази, де заряджаються гаджети, все одно необхідно підвести струм зі звичайного зарядного блока.

Бездротові зарядки зараз існують у різних формах. Проте звичні круглі чи квадратні все ж переважають. Тонка пластина може розташовуватись як горизонтально, так і під кутом відносно поверхні, на якій стоїть.

Здебільшого бездротова зарядка повільніша, ніж зарядка за допомогою кабелю для смартфонів, що містять технологію швидкого заряджання. Проте деякі бездротові зарядні пристрої працюють швидше, ніж інші, завдяки сучасним зарядним пристроям великої потужності. Вони можуть повністю зарядити смартфон із великою місткістю акумулятора приблизно за дві години. Перевага бездротової зарядки в її портативності: ви легко можете використовувати її в машині, на роботі та в далеких подорожах.

Що таке бездротова зарядка Qi?

Серед бездротових зарядок існує кілька стандартів, які змагаються між собою за увагу клієнтів. Усі вони призначені для портативних пристроїв, як-от смартфони. А більшість смартфонів підтримують як Qi Wireless Power Consortium, так і стандарти PMA або AirFuel Alliance.

Вибираючи бездротову зарядку, переконайтесь, що її стандарт передачі підтримують ваші гаджети. Саме це, а не бренд чи модель, є запорукою сумісності.

Qi – єдиний міжнародний стандарт бездротової зарядки мобільних пристроїв. Його розробила асоціація Wireless Power Consortium (WPC), до якої входять усі гіганти: Apple, Samsung, LG, Sony, HTC, Asus, Nokia, Microsoft, Blackberry, Motorola, Panasonic, а також компанії IKEA, Duracell, Energizer та понад сотню інших. Це означає, що бездротова зарядка різних виробників підійде до будь-якого телефона.

Qi – читається як «Ця» – китайське слово, яке означає невидиму життєву енергію, що циркулює у Всесвіті.

Як це працює?

Ще у 1893 році Нікола Тесла вперше передав електрику на відстань безконтактним способом на Всесвітній технологічній виставці у Чикаго. Рік потому він увімкнув у лабораторії фосфорну лампу розжарювання без будь-яких дротів. Минуло більш як сто років, і явище електромагнітної індукції використали для створення бездротової зарядки.

Бездротова зарядка працює, передаючи енергію від зарядного пристрою до приймача на задній панелі девайса за допомогою електромагнітної індукції. Зарядний пристрій використовує індукційну котушку, щоб створити змінне електромагнітне поле, яке котушка перетворює на електричний струм, що подається до акумулятора.

Що потрібно, аби заряджати телефон бездротовою зарядкою?

Зверніть увагу: аби користуватися бездротовою зарядкою, ваш телефон або інший девайс має підтримувати цей тип зарядки. Зазвичай така функція вказана серед технічних характеристик гаджета. Або ж ви можете придбати спеціальний чохол, який підтримуватиме бездротову зарядку.

Скільки коштує бездротова зарядка?

Друге, що вам знадобиться аби комфортно заряджати телефон, – це бездротовий зарядний пристрій. Ціна на бездротову зарядку залежить від моделі та стандартів передачі струму. Ці маленькі шайби, підставки, килимки бувають різних форм і розмірів, схожі на килимки для комп’ютерної миші. Або ж наче невеликі диски, що вбудовані в меблі чи чохли для телефонів. Коштують такі маленькі бездротові помічники від 500 грн.

Деякі міти щодо бездротової зарядки для телефона

  • Бездротова зарядка повільна

Це хибне та застаріле уявлення. Сучасні колодки для швидкої бездротової зарядки можуть забезпечити 10 або навіть 15 Вт потужності, що настільки ж швидко або навіть швидше, ніж звичайна дротова зарядка.

  • Бездротова зарядка неефективна

Перетворення електричного струму на електромагнітне поле не спричиняє значних втрат ефективності. Ви можете відновити до 80% вхідної потужності за бездротової зарядки, але переконайтеся, що ваш бездротовий зарядний пристрій має ефективну конструкцію котушки. У дешевих бездротових зарядних пристроях, як правило, використовують неякісні матеріали та компоненти, що можуть вплинути на її ефективність.

  • Бездротова зарядка небезпечна

Деякі люди вважають, що енергія, яка передається бездротовим способом, може бути небезпечною для вашого організму. Однак, магнітна індукція працює лише на дуже коротких відстанях. На відстані всього 4 см ви повністю захищені від будь-якого потенційного впливу випромінювання.

  • Бездротова зарядка може перегріти батарею телефона

Усі зарядки (як дротові, так і бездротові) генерують певну кількість тепла, але надійна електротехніка може підтримувати рівень тепла досить низьким, щоб запобігти пошкодженню акумулятора.

  • Бездротова зарядка погіршує час автономної роботи вашого телефона

Зарядка загалом не впливає на час автономної роботи, а бездротова зарядка насправді може бути навіть безпечнішою. Бездротові зарядні пристрої Qi використовують менший струм, порівнюючи з дротовою зарядкою, що створює стабільніший сценарій зарядки.

  • Бездротова зарядка за одну ніч може назавжди пошкодити ваш телефон

Для багатьох людей найзручніший час для зарядки – це ніч. Однак деякі впевнені, що заряджання впродовж тривалого періоду може призвести до перезарядження та потенційного пошкодження акумулятора. Сучасні батареї смартфонів мають вбудовану систему управління батареєю, яка скорочує заряд акумулятора, щойно він досягне 100%. Незалежно від того, як довго телефон залишається на зарядному пристрої, він буде відключеним від зарядного струму без ризику перезарядження. Це стосується як бездротової, так і дротової зарядки.

Схема, як зробити бездротову зарядку для смартфона власноруч

Для виготовлення бездротової зарядки власноруч знадобляться:

  1. ножиці або кусачки для роботи з дротом;
  2. флюс і припай, у найпростішому варіанті – каніфоль та олово;
  3. паяльник 25-40 Вт;
  4. звичайний зарядний пристрій від мобільного телефона;
  5. мікросхема формувача імпульсів NE555 на 5 Вт.

Щоб заглибитись у процес виготовлення бездротової зарядки для будь-якого телефона, можна переглянути відео на ютубі. Ми знайшли навіть кілька таких.

Саморобний бездротовий зарядний пристрій є якісним 10-ватним потужним девайсом, який зможе легко зарядити акумулятор на 3000 мА приблизно за 2 години. Проте варто нагадати, що базові правила техніки безпеки – це обов’язкова умова.

Як зробити бездротову зарядку вдома

Заборонена технологія бездротової зарядки для телефона своїми руками

Саморобна потужна бездротова зарядка для телефона

Усе більше світових виробників вмикають підтримку Qi у свої телефони за замовчуванням, і навіть локальні бренди додають зарядку Qi до більшої кількості своїх девайсів. Тож, можливо, наступною вашою покупкою буде саме бездротова зарядка.

Також хочемо порадити вам прочитати наш матеріал про 5 програм для редагування відео, аби ви могли монтувати як профі навіть на смартфоні.

Думаємо, що й це наше відео може бути цікавим для вас:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь