Єгиптян пригостили українським борщем, варениками й котлетами по-київськи
У межах проєкту «Кулінарна дипломатія» за підтримки Міністерства закордонних справ України до 30-річчя Незалежності України в Каїрі єгиптян пригостили українським борщем, варениками, холодцем, котлетами по-київськи та медовиком.
100 літрів борщу
У Каїр поїхав український шеф-кухар і світовий посол гастрономії міжнародної організації The Ambassadors of Taste for the Global Gastronomy Юрій Ковриженко. Два роки тому він вже приїздив у Єгипет і нагодував п’ять тисяч людей українськими стравами.
Цього разу Юрій Ковриженко готував борщ, котлету по-київськи, холодець, вареники та медовик. Також у меню був молекулярний борщ і Chicken Kyiv із грудки перепела.
«Усі продукти для наших страв ми купували на місцевих єгипетських ринках. Це моє правило. Інгредієнти для борщу, що вариться в іншій країні мають бути місцеві. Так ми можемо зробити борщ доступним та більш зрозумілим за смаком для іноземців. Класичний борщ у Мексиці, Кореї та Єгипті – це дуже різні борщі, і справа саме у відтінках смаків та текстур місцевих інгредієнтів. У Каїрі готував борщ із молодими овочами, на бульйоні з курки. Більше люблю брати для бульйону півників, але єгипетські виглядали надто худими та нещасними для нашого борщу», – розповідає Юрій Ковриженко.
На захід зібралося близько 5 тисяч єгиптян, а також дипломатів із Сінгапуру, Польщі, Боснії та Герцеговини й інших країн.
Загалом гості з’їли 100 літрів борщу та 250 котлет по-київськи.
Єгипет став першою країною, де реалізували проєкт «Кулінарна дипломатія». Юрій Ковриженко хоче закохати в українську кухню тисячі людей в усіх країнах світу. На сьогодні він відвідав і нагодував людей українськими стравами у 16 країнах.
Раніше ми розповідали, що Україна відправила в ЮНЕСКО досьє про український борщ, щоб його визнали нематеріальною українською культурною спадщиною.