Спецпроєкти

Одночасна загроза повені та лісових пожеж: у Канаді та США спостерігається рекордна спека


Рекордна спека в Західній Канаді та США викликає високу смертність, а влада обох країн готується до ймовірних лісових пожеж і повені.

Про це повідомляє Reuters.

Що відбувається у США та Канаді?

У штаті Орегоні у США за останній тиждень повідомили про 65 випадків раптової смерті через спеку. Округ Малтнома в Портленді зафіксував 45 подібних смертельних випадків. Судово-медична експертиза називає гіпертермію як попередню причину смерті.

Лікарка округу Малтнома Дженніфер Вайнс заявила, що вони знову зіткнуться з подібними випадками, адже літо стає все теплішим.

Якщо порівнювати з періодом із 2017 до 2019 року, у штаті Орегоні за цей час зафіксували лише 12 подібних випадків. А за останній тиждень лікарні штату повідомили про сотні звернень із поганим самопочуттям через спеку.

Схожа, але складніша, ситуація відбувається в Канаді. У Британській Колумбії за останні п’ять днів зафіксували 486 випадків раптової смерті через спеку. Це майже втричі перевищує звичайну статистику регіону.

Кліматолог з Управління навколишнього середовища та зміни клімату Канади Девід Філліпс заявляє, що від регіонів Альберти до Манітоби утворився тепловий купол, який блокує рух інших погодних явищ. Тому в деяких містах і регіонах постійно фіксуються теплові рекорди.

Також Девід Філіпс вважає, що попри утворений тепловий купол, саме кліматичні зміни є причиною тривалості екстремальних явищ і хвиль тепла, які проходять над Канадою.

«В останні роки ми спостерігаємо все більше й більше таких екстремальних погодних явищ. Так реалістично, що ми знаємо, що ця хвиля тепла не буде останньою», – заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо.

А президент США Джо Байден зазначив, що кліматичні зміни є причинами рекордної спеки та екстремальної посухи. І додав, що країна не встигає підготуватися до нових лісових пожеж.

Тепловий Купол над містом Літтон

Ми розповідали, що в місті Літтон, на території Британської Колумбії, позначка термометра досягла 49,5°C. Це найвищий показник за всю історію метеоспостережень. Попередній максимум у Канаді становив 45°C, встановлений у Саскачевані у 1937 році.

Незабаром після того, як Літтон встановив новий температурний рекорд, сухість у Британській Колумбії сприяла не тільки спеці, але й пожежам. Накази про евакуацію видали, коли у місті Літтоні спалахнули пожежі. А кількість смертельних випадків, пов’язаних зі спекою, зросла до сотень.

Ключем до того, чому в Літтоні стало так жарко, є його розташування в долині на стику річок Фрейзер і Томпсон, й одночасно місто оточене високими горами.

«Денне тепло, поглинене горами, було викинуто в долину, яка утримувала тепле повітря в пастці навколо Літтона. Високий тиск над головою також дозволив вітру з півдня принести додаткове тепле повітря просто в долину», – пояснює метеоролог AccWeather Адам Садварі.

Компанія AccWeather прогнозує, що рекордні температури зберігатимуться до кінця тижня.

Загроза лісових пожеж і повені

У США губернаторка штату Орегону Кейт Браун оголосила надзвичайний стан через «неминучу загрозу лісових пожеж». Саме тоді Національна метеорологічна служба США в Портленді випустила попередження з червоним прапором для деяких частин штату, заявивши, що умови руху вітру можуть швидко розповсюдити вогонь.

Також у штаті заборонили використання феєрверків у вихідний, 4 липня, коли американці відзначають День незалежності.

Водночас у Канаді також є високі ризики виникнення пожеж. Згідно з картою погодних умов, підготовленої відділом природних ресурсів Канади, значна частина провінції Альберта й Британської Колумбії та Саскачевану можуть зазнати лісових пожеж найближчим часом.

«Тут є всі інгредієнти. Це порохова бочка, яка просто шукає іскру», – додав професор лісових пожеж в Університеті Альберти Майк Фланніган.

Саме тоді в регіоні Чілкотін у США було попередження про повінь через «безпрецедентну» кількість танення снігу з «надзвичайною» швидкістю.

«Це ті проблеми, які в найближчі кілька років траплятимуться все частіше й більше», – заявив доцент кафедри екологічних систем Університету Британської Колумбії Адам Рісанек.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь