Спецпроєкти

Тисячі людей намагаються покинути Афганістан. В аеропорту Кабула паніка та хаос


В аеропорту столиці Афганістану Кабула тисячі афганців та іноземців намагаються покинути країну. Там панує паніка та хаос.

Про це пише The Guardian та BBC.

Що відбувається?

Таліби контролюють доступ до Міжнародного аеропорту Кабула імені Хаміда Карзая. Вхід можливий лише через блокпости угрупування.

Зазначено, що всі комерційні рейси скасували. Польоти можуть здійснювати лише військові літаки.

Люди публікують відео, як афганці та іноземці намагаються потрапити в аеропорт. Сім’ї з дітьми пробиваються в будівлю терміналу, інші ж вибігають на злітну смугу.

Щоб заспокоїти натовп, американські військові зробили попереджувальні постріли.

«Натовп вийшов з-під контролю. Постріли здійснили для того, що розрядити хаос», – пояснив для BBC чиновник.

Свідки подій пояснюють, що люди бояться, що не зможуть покинути країну. Наразі пріоритет польотам надано військовим літакам.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що український літак евакуював із Кабула громадян України, Нідерландів, Хорватії, Білорусі й Афганістану.

«Нині вони в безпеці. Україна не кидає своїх і допомагає іншим. У разі подальших звернень зробимо все для допомоги співвітчизникам та іноземцям у біді», – додав Кулеба.

Тих, хто хоче покинути Афганістан, просять звернутися до посольства України в Таджикистані за телефоном +992 90000 6520 і на електронну пошту emb_tj@mfa.gov.ua. На пошту потрібно подати копії документів.

Таліби в Афганістані

Учора, 15 серпня, ісламське угрупування Талібан захопили столицю Афганістану. Вони увійшли в президентський палац у Кабулі та оголосили про плани створити Ісламські Емірати Афганістан.

Попередня влада заявила, що передасть контроль мирним шляхом. Президент Афганістану Ашраф Гані покинув країну.

Ми розповідали, що місяць тому під час висвітлення сутичок між афганцями та бойовиками з «Талібану» біля пакистанського кордону 15 липня вбили фотографа та журналіста Reuters Даніша Сіддікі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь