Спецпроєкти

Учені виростили мозок у пробірці: він може реагувати на світло


Вчені з Університетської клініки Дюссельдорфа змогли виростити зачаток (органоїд) мозку в пробірці.

Дослідження опублікували в журналі Cell Stem Cell.

Як їм це вдалося?

Органелу мозку біологи виростили зі стовбурових клітин дорослої людини. Для цього вони помістили клітини в пробірку з живильним середовищем.

Стовбурові клітини перетворили на згустки, які нагадують мозок, проте не мають нічого, що б нагадувало свідомість звичайної людини.

«Ми вважаємо, що це органели наступного покоління, які допомагають моделювати ретинопатії, що виникають унаслідок ранніх порушень нервового розвитку», – зазначили вчені.

Такий майже мозок можна використовувати, наприклад, у дослідженнях на реакцію певних ліків або їхній розвиток у несприятливих умовах.

«Ці органели можуть допомогти у вивченні взаємодії між мозком й оком під час розвитку ембріона, моделюванні вроджених захворювань сітківки та створенні типів клітин сітківки для індивідуального тестування ліків і трансплантації», – пояснив один із біологів.

Ученим вдалося виростити органелу мозку із зачатками очей, у яких упродовж двох місяців з’явилися різні типи клітин. Між мозком та зачатками очей розвинулися нейронні зв’язки.

«Розвиток очей – складний процес, і його розуміння може дозволити закласти молекулярну основу ранніх захворювань сітківки», – додають біологи.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь