Спецпроєкти

Перекласти нявкання. Чи можливо дослівно розшифрувати, що сказав кіт?


Як було б круто, якби можна було розуміти котячу мову! Уявляєте, кіт нявкає, а ви відразу розумієте, що саме він сказав. Так подумали й розробники додатків, які очевидно люблять котиків. І це не якесь там далеке майбутнє, а вже доступна опція саме зараз. Про досвід тестування апки MeowTalk читайте далі.

Сервісами онлайн-перекладу вже всі звикли користуватись. Наприклад, ми в редакції працюємо зі словами, постійно щось гуглимо та перекладаємо різними мовами через Google Translate.

Нещодавно до мене переїхав кіт друзів. Ми з ним уже були знайомі, але, як здогадуєтесь, я погано знаю його звички, характер та уподобання. Та й взагалі можна сказати, що не розумію його. Треба було якось налагоджувати комунікацію.

Тому перше, що я зробила, коли друзі привезли його в переносці, – встановила онлайн перекладач із котячої собі на телефон.

Знайомтесь, це метис Дон Бурбон, або просто Бурб. І ми з ним користуємось MeowTalk.

Інтерфейс перекладача з котячої

MeowTalk має доволі простий інтерфейс. Усе інтуїтивно зрозуміло. У ньому доступна україномовна версія. І головне – цей додаток безплатний.

Час від часу вам пропонують під час увімкнення переглянути коротку рекламу. У моєму разі це були гугл-оголошення магазинів одягу, які я все одно переглядаю, на яких часом щось купую. І це не було щось настільки бісяче, щоб не витратити 3-5 секунд на перегляд.

Словом, за тиждень користування в мене жодного разу не виникло бажання шукати, як же таки перейти на преміумверсію, щоб не дивитись цю рекламу.

Додаток не виснажував акумулятор телефона. Але якщо у вас є параноя через конфіденційність, то він не для вас, оскільки доведеться надати доступ до мікрофона й дозволити записування звуку.

Найбільш незручним було те, що часто мій телефон був доволі далеко від кота, коли той нявкав. Отже, звук виявився надто тихим для розпізнавання й перекладу. Ну і, звичайно, я не вмикала додаток постійно. Відповідно в мене немає перекладу абсолютно всього, що вже наговорив Бурбон.

Проте в ситуаціях, коли він постійно нявкав, я все ж встигала взяти в руки телефон, запустити апку й натиснути ввімкнення автоматичного перекладу.

Наприклад, Бурбон досить настирливо будив мене щодня на світанку, і я б машинально йшла досипати йому корм, якби не MeowTalk. Але чи корму він хотів насправді? Я б не дізналась. Виявилося ж, що за ці кілька годин поки темно, йому ставало нудно, тому він просто вимагав уваги.

Ще в мене є цікава добірка його голосу, коли я закрилась у ванній кімнаті, а телефон із запущеним додатком лишила в коридорі. Так я почула і, головне, зрозуміла, бо прочитала людською мовою, що кіт мене любить.

До речі, варто зазначити, що всі «няв» Бурбона тепер є в архіві додатку, тому їх можна прослухати будь-коли або дати послухати комусь іншому. Наприклад, я вмикала голос свого тимчасового сусіда та друзяки в редакції bit.ua. Колеги чули все те, що ви читаєте на скрінах. Ну мі-мі-мішність, чи не так?

Режими прослуховування кота

Серед режимів користування мені найбільше підійшов варіант MeowRoom, коли варто вибрати кімнату для прослуховування й не треба кожен переклад підтверджувати вручну. На відміну від Авто Перекладу, коли кожний вислів користувачеві, тобто мені, доводилось «схвалювати».

Хоча, можливо, автоматичний режим дозволяє натренувати штучний інтелект перекладати точніше все, що каже ваш кіт. Маю на увазі, що якщо ви знаєте вже свого кота та вважаєте, що переклад додатка був недостатньо точний, то можна відредагувати переклад якогось конкретного вислову, і наступного разу, коли програма розпізнає такий самий «няв», то перекладе саме так, як ви вважаєте правильно.

Також є опція прослуховувати відразу кілька котів і перемикатися між профілями тих, кого ви перекладаєте.

Інші можливості додатка-перекладача з котячої мови

У MeowTalk є можливість вести карту здоров’я свого кота. Там є календар, куди можна внести собі нагадування про візит до ветеринара. Але, оскільки кіт Бурбон – не мій кіт, то я не тестувала, як це працює.

Замість висновків побажаю цілковитого взаєморозуміння з котами – як зі своїми домашніми чи гостьовим, так і з дворовими. Також нагадаю, що раніше ми робили огляд додатків, які можуть вас здивувати.

Якщо зацікавила тема з додатками, то раніше ми публікували добірку найзручніших голосових помічників для спрощення роботи.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь