Спецпроєкти

Афганські жінки вийшли на протест. Вони вимагають зберегти їхні права та свободи


У місті Герат в Афганістані жінки вийшли на протест із вимогою зберегти їхні права та свободи.

Про це пише Al Jazeera.

Освіта, безпека й робота!

На протест вийшло 70 жінок. Вони вимагають від нового керівництва держави талібів збереження й розширення прав жінок у країні.

«Освіта, безпека й робота – це наші фундаментальні права», – виголошували учасниці протесту.

Організаторка мітингу Фріба Кабрзані заявила, що багатьом жінкам не дозволили вийти на протест через страх, що таліби їх уб’ють.

Попри те, що таліби обіцяли, що жінки «будуть дуже щасливими, зможуть працювати, вчитися й стати членами уряду, якщо продовжать жити за шаріатом», уже почали надходити повідомлення про вбивства жінок. Нещодавно таліби застрелили жінку, бо та була без паранджі.

Також жінок просять не виходити з дому, бо бойовики не вміють спілкуватися з жінками. А нещодавно заступник глави політичного офісу «Талібану» у Катарі Інаятулхак Ясіні заявив, що жінки отримають в уряді лише нижчі та середні посади, якщо мають відповідний досвід, але ніяк не вищі.

Організаторка протесту Фріба Кабрзані наголошує, що жінки повинні брати участь у формуванні нового уряду, зокрема Кабінету та Ради старійшин.

«Ми хочемо, щоб світ почув нас, ми хочемо збереження своїх прав», – сказала Кабрзані.

Жінки в Афганістані багато чим пожертвували й більше не хочуть втрачати свої права. Афганки додають, що роботодавці забороняють виходити на роботу та звільняють їх після приходу талібів.

«Ми бачили, як вони [таліби] знову б’ють жінок», – розповіла ще одна протестувальниця Мар’ям Ебрам.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь