Спецпроєкти

База даних з інформацією про 53 мільйони українців не оновлюється вже понад рік — заява кіберполіції


Кіберполіція України розпочала розслідування сайту з можливою базою даних про 53 мільйони українців.

Про це пише MediaSapiens.

Що відомо поліції?

У департаменті кіберполіції НПУ повідомили для видання MediaSapiens, що вже розпочали розслідування сайту з базою даних. Вони виявили на сайті дані не лише українців, але й жителів інших країн із різних регіонів.

Також відомо, що сайт не оновлювався вже понад рік і перебуває на хостинг-провайдері за межами України.

«На етапі розслідування ми будемо встановлювати саме наявність на ресурсі конфіденційної інформації. Будемо підключати компетентні органи, які зможуть провести експертизу, щоб ми могли підтвердити, що на ресурсі дійсно розповсюджують конференційну інформацію, можливо, персональні дані», – заявив начальник відділу протидії злочинам у сфері комп’ютерних систем Сергій Липка.

Інформація на цьому сайті підпадає під закон України про захист персональних даних. Досудове розслідування відкрили за ч. 1 ст. 182 ККУ (порушення недоторканності приватного життя).

Поки невідомо, яка саме інформація є на сайті.

«На даному етапі ми не готові сказати, чи є там громадяни України, оскільки, крім України, там є дуже багато інших міст багатьох інших країн. Коли ми проведемо це розслідування, буде зрозуміла ситуація, визначимося з реальним хостинг-провайдером, де фізично знаходиться сайт. Тоді вже будемо вживати заходів та встановлювати, чи адмініструється цей ресурс, які варіанти щодо його блокування та встановлювати осіб, які можуть бути причетними до цього діяння», – пояснив Сергій Липка.

Нагадаємо, що на сайті Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової повідомили, що на одному з вебсайтів у мережі Інтернет виявлено базу даних жителів України, що може містити персональні дані: ПІБ, дату народження, номер телефону, населений пункт, вулицю, номер будинку та квартири.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь