Спецпроєкти

Безпека в Telegram під час війни – що треба знати українцям


З початку війни Telegram став основною платформою для поширення новин і спілкування. Наша редакція теж більшу частину контенту постить у себе в телеграм-каналі

Проте ваші повідомлення і контент в каналах не є цілком захищеними. Як убезпечити себе і зберегти конфіденційність листування – розповідаємо у цьому матеріалі. Повна версія всіх порад на сайті eff

Контент Telegram-каналів не є наскрізно зашифрованим

Усі повідомлення в усіх каналах Telegram видимі для самої платформи Telegram. Це означає, що уряд якоїсь країни може попросити Telegram розкрити всі дані з каналу. Платформа має історію протистояння запитам російських чиновників щодо даних, але чи відмовлятимуть вони усім запитам – питання без відповіді.

Оскільки у Telegram бачить ці дані, вони також можуть бути вкрадені хакерами або злиті внутрішніми співробітниками.  

Групи також не повністю зашифрованими. Інші користувачі Telegram не можуть бачити приватні групи, але сам Telegram може. Щодо груп є ті самі ризики та попередження які діють для каналів.

Чати приватні і секретні

Приватні чати не шифруються за замовчуванням, вони шифруються лише при увімкненні функції «секретний чат».

Якщо у вас не ввімкнено секретний чат, ваші комунікації в чаті можуть бути розкриті так само, як комунікації в каналаї та групах. Якщо ви все-таки ввімкнете секретний чат, Telegram не зможе бачити вміст вашого спілкування, але платформа все одно має доступ до метаданих про спілкування, зокрема з ким та коли ви спілкувалися. 

Для багатьох українців тонкі аспекти зашифрованого зв’язку, ймовірно, не є найвищим пріоритетом на цей момент, але для солдатів, урядовців чи журналістів це може бути важливим фактором. Якщо вам потрібно спілкуватися з групою, і важливо, щоб Telegram не мав доступу до даних або метаданих, що оточують ці комунікації, перенесіть своє спілкування на альтернативну платформу, таку як Signal (див. наші посібники для Android та iOS ), Wire, Threema або WhatsApp (див. наші посібники для Android та iOS ). 

Захистити свій обліковий запис

Користувачі Telegram повинні зробити наступне, щоб захистити свої облікові записи:

  1. Майте надійний унікальний пароль , який ви зберігаєте в менеджері паролів .
  2. Увімкніть двофакторну автентифікацію для свого облікового запису.
  3. Переконайтеся, що у вас також увімкнено (інший) надійний пароль і двофакторну автентифікацію для облікового запису електронної пошти, пов’язаного з адресою відновлення пароля.

Українці також можуть бути стурбовані вилученням їхніх телефонів російськими солдатами, які можуть змусити їх розблокувати телефони та показати солдатам свої переписки. Якщо ви турбуєтеся про захист конфіденційних повідомлень Telegram, переконайтеся, що ваші повідомлення перебувають у секретному чаті з повідомленнями, що самознищуються, встановленими на короткий проміжок часу.

Учасники переписки не можуть встановити таймер автоматичного видалення для каналу або групового чату. У групах або каналах лише адміністратори можуть увімкнути або змінити таймер автоматичного видалення. Інші платформи надають таку можливість. Наприклад, Signal має наскрізні зашифровані групові чати, які дозволяють учасникам встановлювати таймер для зникнення повідомлень.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь