Спецпроєкти

Голосові діпфейки можуть допомогти трансгеймерам: розповідаємо, як працює ця технологія


Стартап Modulate представив голосовий діпфейк на основі штучного інтелекту, який може допомогти трансгеймерам.

Про це пише Wired.

Чим відрізняється ця технологія від інших способів зміни голосу?

Стартап Modulate, розробляючи голосовий замінник на основі штучного інтелекту, не мав на меті допомогти трансгеймерам. Він хотів створити технологію, яка робитиме голос гравців більш схожим на їхніх аватарів у відеоіграх.

Розроблене програмне забезпечення є останнім прикладом хитрого потенціалу штучного інтелекту, який може синтезувати реальне відео чи аудіо, інакше кажучи, є діпфейком.

Це не нова технологія, існує безліч інших способів зміни голосу. Проте всі вони є нав’язливими, маскуючи реальний голос людини, а не замінюючи його.

Розробка Modulate є багатообіцяльною й звучить набагато реалістичніше. А затримка під час обробки в live-режимі мінімальна – лише 15 мілісекунд, її майже не помітно.

Щоб навчити свою технологію озвучувати різні тони та тембри, розробники збирали та аналізували аудіо в сотень акторів, які читали сценарії, створені для забезпечення широкого спектра інтонацій та емоцій.

Як ця технологія може допомогти трансгеймерам?

Стартап називає свою технологію «голосові скіни» для ігор, щоб голос геймера краще відповідав образу його онлайн-героя. Проте під час тестування технології, яке робила контрольна група людей, понад 100 учасників запитували, чи може ця технологія полегшити дисфорію, викликану невідповідністю їхнього голосу та гендерної ідентичності.

У певний спосіб цей голосовий діпфейк став можливістю отримати контроль над тим, як їхній гендер сприймають в Інтернеті.

У виданні Wired зазначають, що трансгендерні люди уникають платформ, де інші можуть чути їхні голоси, адже піддаються булінгу, переслідуванню та хвилюються за свою безпеку.

«Багато людей не відчуває, що вони можуть брати участь в онлайн-спільнотах, тому що їхній голос наражає їх на високий ризик», – заявив генеральний директор Modulate Майк Паппас.

Організація Anti-Defamation League виявила, що майже половина геймерів стикалася з переслідуваннями через голосовий чат під час гри.

Чи доступна вже ця технологія?

Голосовий діпфейк від Modulate поки що не є широкодоступним. Але стартап уже веде переговори з ігровими компаніями, зацікавленими в цій технології, щоб впровадити функцію як і для розваги, так і як варіант конфіденційності.

Є два варіанти розвитку подій:

  • створення режимів у грі чи спільноті, де кожному призначатиметься голосовий діпфейк відповідно до характеру: чи то грубий троль, чи лицар в обладунках;
  • голоси можна буде призначати у випадковий спосіб.

Стартап обіцяє не допустити, щоб їхній голосовий діпфейк став інструментом шахрайства чи утисків.

Ми розповідали, що у 2021 році люди мають змогу продати корпораціям власні голос і зовнішність. Потім компанії використовують дані для створення діпфейків – накладання зображення та звуку на інші зображення чи відеоролики.

bit.ua відповідає на запитання, чому діпфейки захоплюють кіно й рекламу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь