Спецпроєкти

Дослідження: яким буде клімат на Землі у 2500 році? (фото)


Американські та британські вчені змоделювали декілька сценаріїв кліматичних змін на Землі до 2500 року.

Про це пише The conversation.

Яким буде клімат у 2500 році?

У вересні цього року ООН опублікувала доповідь, у якій попередила, що до 2100 року можна чекати дуже небезпечне потепління на 2,7°C. Це може призвести до масштабних і частих пожеж, повені, посухи, штормів і спеки.

Американські та британські вчені зазначають, що кліматична політика не виходить за межі 2100 року, але, на їхню думку, це дивно, адже яке майбутнє чекати дітям і внукам покоління, народженого зараз? Дітям цих років буде лише 70-80 років у 2100-му.

Вчені змоделювали декілька сценаріїв кліматичних змін: найкращих і найгірших варіантів. Під час обробки даних вони спиралися на передбачувані величини зростання концентрації парникових газів в атмосфері.

Вчені зазначають, що всі ці сценарії цілком реальні. Наприклад, дві гірші моделі передбачають, що Земля зміниться до непізнаваності. До прикладу, від біорізноманіття Амазонії нічого не залишиться, вона перетвориться на пустелю.

Дослідження є доволі правдивим, адже дані вчених збігаються з надійними кліматичними моделями для найближчого майбутнього.

На верхньому зображенні – поселення індіанців в Амазонії до контакту з європейцями, 1500 рік. На середньому – сучасний пейзаж. Нижнє зображення ілюструє зміни 2500 року: безплідний ландшафт, низький рівень води в річці через зникнення рослинності, деградація інфраструктури.

Чого ймовірно варто чекати?

Зміни клімату безпосередньо вплинуть на людей. Наприклад, скоротиться територія, де можна вирощувати деякі види сільськогосподарських культур, тому виникне дефіцит продуктів.

Ближче до полюсів з’явиться багата рослинність, тому посівні площі перемістяться туди.

Верхнє зображення – це міста та громади корінних народів до колонізації з будівлями та різноманітним сільським господарством на основі кукурудзи. Другий – це та сама територія сьогодні із зерновою монокультурою та великими комбайнами. Останнє зображення, однак, показує адаптацію сільського господарства до спекотного та вологого субтропічного клімату з уявним субтропічним агролісовим господарством на основі олійних пальм та сукулентів посушливих зон. Догляд за посівами здійснюють безпілотники зі штучним інтелектом зі зменшеною присутністю людей. 

Тропічні регіони стануть безлюдними через високий рівень теплового стресу. Наразі ці території є найбільш густонаселеними. А Середній Захід США стане вологими субтропіками, а також стане жарким.

Навіть за найкращих сценаріїв рівень моря зростатиме, через що змістяться берегові лінії. Це також безпосередньо вплине на людей.

Верхнє зображення – це аграрна сільська площа з посадки рису, скотарства та суспільного життя. Другий – це сучасна площа, що демонструє поєднання традиційного вирощування рису та сучасної інфраструктури, присутніх у багатьох областях Півдня. Нижнє зображення показує майбутнє теплоадаптивних технологій, включаючи роботизоване сільське господарство та зелені будівлі з мінімальною присутністю людей через потребу в засобах індивідуального захисту. 

Науковці зазначають, що, аби уникнути найгірших сценаріїв, людство повинно скоротити викиди парникових газів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь