Спецпроєкти

В Україні оцифрували найдавніший зі збережених вертепів


У межах проєкту «Вертеп. Необарокова містерія» оцифровують найдавніший зі збережених вертепів.

Проєкт реалізують за підтримки Українського культурного фонду.

Що відомо про цей вертеп?

У 1770 році цей вертеп показали родині Галаганів у Сокиринцях київські бурсаки. Господарям і їхнім гостям дійство сподобалося, акторів винагородили.

Окрім дійства, родині подарували скриню з ляльками й ноти вертепу, які належали місцевому церковному хору.

«Текст Сокиринського вертепу характеризується динамічністю діалогів, соковитістю мови та своєрідністю народного гумору. Наша команда опрацювала цей рукопис. Це був цікавий творчо-пошуковий процес. У творенні нашої постановки нам було важливо працювати не з літературними версіями, а відтворити унікальну барокову музику та мову кінця 18 ст.», – розповів куратор та вокаліст проєкту «Вертеп. Необарокова містерія» Руслан Кірш.

Прем’єра вертепу відбудеться 15 і 16 жовтня у Великій Лаврській дзвіниці.

Оцифрований рукопис та фотографії Вертепного будиночка з ляльками з’являться після прем’єри на сайті Музею театрального, музичного та кіномистецтва України.

«Це нагода врятувати наш спадок. Адже оригінальний примірник рукопису тексту з нотами 18 ст. не дійшов до нашого часу. У другій половині 19 ст. з нього переписали копію. І цей раритет разом з оригінальною Вертепною скринею 18 ст. зберігається в експозиції нашого музею», – зазначила завідувачка відділу історії музики Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Олена Кореняк.

Нагадуємо, що в Україні просто неба виконали «Щедрика» понад 60 колективів та хорів (відео).

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь