Спецпроєкти

Штучний інтелект навчився розпізнавати рак грудей завдяки УЗД


Штучний інтелект навчився розпізнавати рак грудей завдяки УЗД, знайшовши певні закономірності на знімках.

Результати дослідження опублікували в журналі Nature Communications.

Як йому це вдалося?

Вчені з Медичної школи Гроссмана Нью-Йоркського університету (США) навчили штучний інтелект розпізнавати рак грудей завдяки УЗД.

Вони показали 288 767 знімків, зроблених 143 203 жінкам, штучному інтелекту. У цих жінок запідозрили рак грудей у проміжку між 2012 до 2018 року.

ШІ помітив певні збіги в знімках жінок. Виявилося, що він виявляє тільки рак грудей, уникаючи доброякісні пухлини, скоротивши кількість невиправданих біопсій на 27%. І водночас підвищив на 37% точність виявлення захворювань ще до проведення інших процедур.

Учені зазначають, що ультразвук дешевший і доступніший за інші методи діагностики онкозахворювань, наприклад, мамографії. Однак він не завжди точний, і на його основі можна поставити хибний діагноз.

Навчений виявляти рак грудей штучний інтелект допоможе радіологам не втрачати час, ставити правильний діагноз і почати лікування ще до появи метастазів.

Ми розповідали, що штучний інтелект навчився діагностувати рак простати за аналізом сечі. За допомогою штучного інтелекту було успішно виявлено 76 випадків захворювання з майже 100-відсотковою точністю.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь