Спецпроєкти

Дослідження: штучний інтелект навчився діагностувати рак


Надчуткий біосенсор зі штучним інтелектом визначив рак простати за аналізом сечі. Про це повідомляє EurekAlert.

ШІ знадобилося 20 хвилин, щоб показати майже 100% результати аналізу. 

Корейський інститут науки і технологій (KIST) розробив метод діагностики раку, який передбачає аналіз сечі надчутким біосенсором на основі електричних сигналів. Такий тест буде зручний для пацієнтів, бо не потребує інвазивної біопсії, тим самим діагностує рак без побічних ефектів. Однак, оскільки концентрація факторів раку низька в сечі, біосенсор можна використовувати для класифікації груп ризику, а не для точних результатів. 

За допомогою штучного інтелекту було успішно виявлено 76 випадків захворювання з майже 100-відсотковою точністю. Надалі його можуть використовувати для діагностики інших видів раку. 

Онкологічні захворювання є однією з основних причин смертності на планеті. Найпоширенішим онкозахворюванням серед жінок є рак молочної залози, та й чоловіки від нього не застраховані. Згідно зі статистичними даними, 2019 року було виявлено понад 15 тисяч випадків раку молочної залози (14 872 жінки та 145 чоловіків).

Втім, досягнення медицини дозволяють виявляти і успішно лікувати онкологічні захворювання на ранніх стадіях. Тож рак, який раніше вважався ледь не невиліковним, зараз не є вироком.

Раніше ми розповідали, що як впоратися з емоціями від хвороби та якою має бути профілактика раку. Також маємо матеріал, як правильно підтримувати близьку людину, в якої виявили онкологічне захворювання, і чого робити/казати точно не варто.

Також ми писали, як чоловіки, які почули діагноз «рак», змогли впоратися з цим, наважилися вголос озвучувати свої страхи перед близькими попри побоювання видаватися недостатньо мужніми. Герої матеріалу розповіли, де шукали сил для боротьби і хто найбільше в цій боротьбі підтримував.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь