Спецпроєкти

Від Середземномор’я до Азії: як кухня ресторану «FENIX» об’єднує два світи


Світ, у якому немає кордонів – ось ви на території Середземномор’я, у повітрі відчутний запах італійських трав та хрусткої випічки. 

Але варто зробити кілька кроків – і картина змінюється. Тепер тут панує гаряча атмосфера Азії. 

Це про ресторан «Fenix», який поєднав під одним дахом два гастрономічних світи – італійський та паназійський. Редакція bit.ua вирушила в цю подорож, щоб тепер поділитися з вами своїми враженнями.

Слідами «Шовкового шляху»

Об’єднати смаки цілого континенту у двох концептуально різних ресторанах – справжній челендж. Важливо витримати баланс: зберегти унікальність кожного місця та «примирити» їх між собою, дозволивши не конкурувати, а посилювати одне одного. 

На цю амбітну ідею команду Fenix надихнула подорож Марко Поло. Того самого, який представив світу історію своєї подорожі від Середземномор’я до Азії. 

Fenix об’єднав культуру та традиції понад 50 країн, що втілилася в цікавих кулінарних поєднаннях смаків та атмосфері мандрів і нових відкриттів.

Кухня Середземномор’я

На кухні Fenix ​​Mediterranean панує Стефано Антоніоллі – носій італійського культурного коду, мандрівник й експериментатор. 

Стефано оспівує дари середземномор’я в авторській інтерпретації, об’єднуючи кулінарні та культурні традиції різних країн. Він обіцяє гастрономічну подорож від Альп до Середземного моря, від краю континенту у Португалії до загадкового Лівану. З перших рядків меню розумієш, що це не перебільшення. 

Уже з 8-ї ранку гостей зустрічає аромат свіжої випічки, яку тут пропонують смакувати із шакшукою. Традиційний ізраїльський сніданок – яєчня з томатами, зеленню та цілим букетом прянощів – уже давно припав до смаку українцям.


Як і всі страви з Півдня, шакшуку готують на оливковій олії першого віджиму, яка є основною в раціоні кожного жителя Середземномор’я, незалежно від країни. 

На обід радять спробувати традиційну першу страву Середземномор’я – томатний суп на бульйоні з риби та морепродуктів. Подібний ви могли куштувати як в Іспанії, так і на Лазурному березі або у Венеції. Зазвичай його доповнюють духмяними крутонами із часником.


А якщо губитеся у варіантах вибору та вагаєтесь зі смаковими експериментами, то як щодо піци? Наприклад, за класичним неаполітанським рецептом. 

Тісто для піци ферментується 48 годин, а замість дріжджів використовують закваску. Соус із томатів, анчоуси, страчатела, карамелізовані каперси, дегідровані маслини, томати черрі – така начинка найкраще передає всю палітру смаків Південної Європи. До речі, Fenix може похизуватися найбільшою помпейською піччю в Україні. Її діаметр – рекордні 2,25 метра, її власноруч виготовляли майсти з Неаполя. Це додає автентичності самому смаку! 

Паназійська кухня  

Паназійський напрямок очолює шеф-кухар Сергій Байсаревич. Він передає в рецептах кулінарні традиції численних країн Азії через призму власного досвіду, подорожей та безцінних знань. 

Азія – це контрасти. Азія – це адикція, смакова бомба, яка розривається солоним, солодким і кислим. 

Розмаїття страв у меню наче обіцяє: ця гастрономічна подорож буде довгою та чудовою, вона точно не обмежиться одним регіоном. 

Сашимі лакедра із соусом юзу-трюфель і чорним трюфелем

Прямуємо до далеких Східних островів, щоб спробувати еталонну страву японської кухні – сашимі з лакедри. Тонко нарізана свіжа  жовтохвоста риба  поєднується з азійським цитрусом юзу та трюфелем. По-японськи точно, нічого зайвого.


Жовтий карі з куркою та баклажаном

Вирушаємо далі на Схід та переносимось до паназійської частини Fenix. Як і мандрівника Марко Поло, нас зустрічає контрастна Індія – з величними храмами та екзотичними традиціями. Прагнете спробувати Індію на смак? Почніть із карі! Гострого та духмяного. Віддайте перевагу традиційному рецепту – з куркою та баклажанами. В оригінальному рецепті м’ясо для карі готують на кістках, що дає густий бульйон – знак якості цієї страви. 

Ще однією фішкою цієї кухні є те, що для відвідувачів підбирають персональні рекомендації з вибору страви, зважаючи на їхній знак зодіаку за китайським календарем.

 

Instagram:  FENIX ITALIA  |  FENX ASIA

бульвар Лесі Українки, 30А

Паназійська кухня ПН-ПТ: 18:00 – 01:00, 

СБ-НД: 14:00 – 01:00 

Італійська кухня ПН-НД: 08:00 – 24:00 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram