Спецпроєкти

Як бізнес-інкубатори допомагають бізнесу та розвивають стартап-спільноту в Україні: кейс «Ukrainian Future»


Як запатентувати свою ідею? Де шукати інвесторів? Як вибудувати бізнес-модель? Що краще вибрати: ФОП чи ТОВ? І як, врешті-решт, донести цінність свого продукту іншим? Усі ці запитання часто ставлять собі молоді винахідники. І подолати сумніви, набратися теоретичних і практичних знань, відшукати матеріальну базу для втілення ідей у такому разі допомагають бізнес-інкубатори. Це майданчики, які надають менторську допомогу та підтримку проєктам на всіх етапах — від зародження ідеї до її реалізації та розвитку бізнесу.

Одним із таких закладів є бізнес-інкубатор «Ukrainian Future» Малої академії наук. Як працює перший державний бізнес-інкубатор повного циклу і як він допомагає розвиватися бізнесу, розповідаємо в матеріалі.

Навіщо потрібні бізнес-інкубатори?

Бізнес-інкубатори — це організації, які допомагають винахідникам, дослідникам, новаторам і стартапам продукувати інновації, розвивати свої проєкти та перетворювати ідеї на бізнес. Зазвичай вони мають фізичний простір із зонами для навчання, винахідництва, спільної роботи, переговорів і креативу.

Інкубатори — важлива частина стартап- та бізнес-середовища. Часто вони стають партнерами інноваційних центрів, технокомпаній, наукових чи технічних парків та інвестиційних фондів. Експерти інкубаторів сприяють налагодженню новачками корисних зв’язків і допомагають у залученні інвестицій.

Такі простори надають менторську підтримку, юридичний, фінансовий, комунікаційний консалтинг, а також навчають ведення бізнесу. 

Наприклад, бізнес-інкубатор «Ukrainian Future» об’єднує в одному фізичному просторі освітньо-консалтинговий центр, коворкінг, лабораторію прототипування та бібліотеку матеріалів для створення моделі винаходу. Резиденти інкубатора працюють у просторі організації, проводять у ньому зустрічі з менторами та партнерами, щотижня мають консультації та сесії.

01/6

Керівник «UF» Віталій Лісовий розповідає, що із запитом на бізнес- або юридичну консультацію до експертів інкубатора може звернутися будь-який стартап. Тут допоможуть розробити бізнес-модель, підготувати проєкт до залучення інвестицій, проаналізувати ринок, зареєструвати стартап, розробити фінансову модель і стратегію бізнесу, а також проконсультують із захисту прав інтелектуальної власності в Україні та міжнародному законодавстві.

Як «Ukrainian Future» трансформує ідеї в бізнес-проєкти: історії резидентів

Інкубатори сприяють створенню нових бізнесів, дозволяють винахідникам комерціалізувати їхні ідеї, а підприємствам — масштабуватися та розвиватися. І допомагають вони прокачати свій підприємницький хист і бізнес-навички ще у школі. А учасники навчальних програм інкубатора «UF» створюють бізнес-ідеї, які вже приносять їм кошти.

Наприклад, вихованець інкубатора Назар Поночевний створив стартап Harmix — інтелектуальний сервіс, який автоматично добирає музику для відео. Спочатку хлопець писав зі своєю ідеєю наукову роботу в МАН, а експерти «UF» допомогли йому подивитися на це як на бізнес-проєкт.

Назар розповідає, що свою ідею він просував разом із командою під час участі в UF Incubator StartUp Week.

«У 2018 році на одній із програм інкубатора ми побудували власну бізнес-модель стартапу та презентували її інвесторам. Отримавши перший фідбек, зрозуміли, що ідею треба реалізовувати.

Після трьох років роботи ми вже маємо міжнародні патенти, власну торгову марку, більше ніж 6 тисяч користувачів по всьому світу і 60+ тисяч доларів венчурних і грантових інвестицій. Це було б неможливо без підтримки “Ukrainian Future” та Малої академії наук. Нам постійно допомагали консалтингом із будь-яких питань (від реєстрації компанії до отримання гранту), бізнес-тренінгами, фандрейзингом, коворкінгом і контактами із міжнародними партнерами, наприклад, з американськими менторами та компанією “Amazon Web Services,” яка виділила нам грант на користування серверами», — пояснює Назар.

Ще одним прикладом є стартап резидента бізнес-інкубатора Михайла Мамчура. Він зі своєю командою створив проєкт Aid — розробку, що дозволяє користуватися складними алгоритмами штучного інтелекту без попереднього вивчення програмування. За результатами міжнародного онлайн-голосування конкурсу Creative Spark Big Idea Challenge 2021 British Council Ukraine проєкт став найкращим стартапом і виграв нагороду 2 000 фунтів.

«UF» допоміг реалізувати і стартап Nutis — багатофункціональний мобільний застосунок для контролю харчування, який розробив Сергій Лисін разом зі своєю командою.

Віталій Лісовий розповідає, що на навчання в інкубаторі Сергій прийшов з ідеєю робота-помічника. Учень уже мав робочий прототип, однак у процесі зрозумів, що робототехніка та світові гіганти дуже швидко розвиваються, тож вирішив змінити ідею. Отже, бізнес-інкубатори дають можливість проаналізувати стан ринку та виявити нагальну потребу користувачів. Саме тому під час навчання ідеї можуть трансформуватися в зовсім інший продукт.

Сам Сергій розповідає, що «UF» — це дуже крута можливість для людей, які хочуть створити щось своє, але не розуміють, із чого розпочати. «Навчання тут дає хорошу бізнес-базу, допомагає розвинути аналітичні скіли, отримати патент і проконсультуватися з різних питань. Також інкубатор проводить конкурси, на які запрошує міжнародні журі, що є хорошою практикою для великих стартап-пітчів і можливістю отримати новий фідбек, ідеї та призи», — ділиться хлопець.

Як «Ukrainian Future» формує ком’юніті українських винахідників? 

Бізнес-інкубатори відкриті для талантів і стають місцями для розвитку бізнесів і підприємств. Вони організовують формальні та неформальні зустрічі з бізнесменами, інвесторами та менторами, а також сприяють налагодженню партнерських зв’язків.

Керівник бізнес-інкубатора «UF» Віталій Лісовий розповідає, що такі організації важливі й на державному рівні.

«Ми допомагаємо створювати нові компанії, які надають робочі місця, сплачують податки та розвивають інноваційний бізнес. Ми об’єднуємо бізнес і державу та організовуємо їм зустріч на одному майданчику. Приклад цього — змагання Startup World Cup, у журі якого були представники як держави, так і бізнесу.

Серед них — голова підкомітету з питань державних інвестиційних проєктів Комітету Верховної Ради України з питань бюджету Анна Пуртова, директор з інновацій “MHP SE” Микола Такзей, генеральний і технічний директор “Amoniac OÜ” Олександр Сімонов, директор із продажів і маркетингу компанії “Дарниця” Роман Шкотов, директор “Diacom Group” Віктор Долгоп’ятов», — коментує Віталій.

Отже, бізнес-інкубатори — це місця, де можна не просто навчатися та розвиватися, а ще й знаходити однодумців, переймати досвід колег і ділитися власним. Такі ініціативи розвивають економіку держави, створюють спільноту талантів і роблять важливий внесок у стартап-ком’юніті інженерів, бізнесменів, підприємців, інноваторів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь