Спецпроєкти

Курка, маринована підшипниками, і соковиті полібібіти. Як футуристи змінили кулінарію


Зараз в соцмережах ведеться боротьба за страви минулого, а от італійські футуристи на початку ХХ століття придумували кулінарію майбутнього. У 1932 році виходить збірник рецептів поета Філіппо Томмазо Марінетті і аерохудожника Філлах (псевдонім Луїджі Коломбо) «Поварена книга футуриста», яка повинна була змінити гастрономічні пристрасті італійців тих часів. Експеримент вийшов цікавим, але невдалим. Про нього ми і розповімо докладніше.

Повалення пасти – запорука чистоти раси

У 1909-му році Томмазо Марінетті публікує в газеті Gazzetta dell’Emilia в Болоньї, а потім і в французькій газеті «Фігаро»  «Маніфест футуриста» – основоположний текст модернізму, який викликав у італійців культурний шок. 

Фото – Маніфест футуристів, Le Figaro, 1909 р.

Письменник проголошує музеї і бібліотеки злом, називає саме життя картиною, що пишеться в боротьбі, ховає час і простір, а війні дарує свою повагу, яку нині вважає ліками для людства. 

Основне завдання футуристів – зруйнувати старі канони в мистецтві і мові. Позначаються і головні вороги: фемінізм, мораль і «опортуністське і практичне боягузтво».

Багато діячів культури наслідують приклад Марінетті і випускають свої маніфести. Деякі з них набувають популярності, а деякі – ні. Наприклад, у 1921 році виходить нова праця – «Маніфест тактілізму», який стає предтечею «Повареної книги футуриста».

Філіппо згадує, як під час Першої світової війни йому доводилося часто визначати речі на дотик. Це надихає його перетворити мистецтво так, щоб люди могли насолоджуватися ним, використовуючи всі свої почуття. Дружина письменника Бенедетто Каппа створює тактильні таблиці, які поєднують фігури різної фактури і форми. Їх необхідно було «розглядати» руками.

Тоді Марінетті придумує тактильну кімнату. Її стіни були покритими різними приємним на дотик матеріалами.

В «Повареній книзі футуриста» ідея тактілізму знаходить своє втілення в стравах. Їжа не повинна була служити «паливом» для організму, її основна ідея – стати витвором мистецтва. Тому важливим був сам процес поглинання страв. Їх потрібно було брати руками, щоб відчувати кожен шматочок, і їсти в суворо визначеному порядку. Порції мали бути за розмірами на один ковток. Важливим було й оточення: музика і запахи в місці харчування, прописані в рецептах. Будь-яка розмови за столом були заборонені. Деякі страви і зовсім їли очима і носом часто для того, аби підвищити апетит. В якості закуски гостям можна було запропонувати канапе на один кус з 20 смаками, які швидко змінювалися на столі. Встиг – спробував.

Таким чином виник простір для експериментів. Кухарі змішували на перший погляд непоєднувані інгредієнти. Ананаси подавалися разом з сардинами, салямі – з одеколоном, а нугою можна було прикрасити ковбасу. А як вам коктейль, що складався з ікри, сирих яєць, какао, мускатного горіха і ананасового соку? Марінетті пропонував закушувати томатний суп букетом білих троянд з шипами, щоб отримати по-справжньому гострі відчуття. Існував також банкет «поліритмічний салат». В абсолютній темряві учасники повинні були занурити обличчя в тарілки, щоб максимально відчути фактуру страв.

У сучасному світі ця ідея знайшла застосування в ресторанах в темряві. Часто в них працюють офіціантами і кухарями люди з вадами зору, оскільки вони добре орієнтуються в темряві. У відвідувачів ж через відсутність освітлення загострюються почуття, і тому смак і запахи їжі стають більш виразними. Такі заклади є і в Україні, наприклад, у Києві та Львові. В них вам можуть подати рибу та м’ясо під солодким соусом, або солодощі з виразними трав’яними прянощами.

Марінетті вихваляв фашистський режим Муссоліні, хоча дуче вважав його «ексцентричним клоуном». Однак уряд Італії в 1932 році підтримав ідею футуриста оголосити війну макаронам. Філіппо відзначав, що це блюдо є рудиментарним, що не відповідає науково-технічному і військовому прогресу Італії. Макарони викликали в його співвітчизників» летаргію, песимізм і ностальгію».

В результаті урядом приймається рішення скоротити імпорт пшениці в країну, щоб «допомогти» вітчизняним виробникам рису. Експеримент не вдається. Люди були незадоволені подібною реформою, оскільки рису не було вдосталь, а з прилавків пропала буденний гарнір.

Загалом кухню футуристів не можна назвати смачною, але екзотичної – 100%. «Поварена книга футуристів», по суті, була закликом до дії, ніж збіркою чітких інструкцій. Тому кожен з читачів може придумати свою власну страву, керуючись описаними вище принципами. Однак деякі цікаві рецепти мали місце бути.

Рецепти футуристів

«Аероїжа»

«Маслини, кріп, і кумкват (цитрусова рослина родини рутових, – прим. ред.) їдять правою рукою, а ліва рука пестить різні зразки наждачного паперу, оксамиту і шовку. Їдальня обдувається гігантським вентилятором (бажано літаковим пропелером), а моторні офіціанти розбризкують спрей з ароматом гвоздики. Все це дійство супроводжується музикою Вагнера».

 «Курча-фіат»

Спочатку необхідно відварити курчати, а після – засмажити. Зробіть виріз на спинці і заповніть отвір кульками з м’якої сталі, що символізують кульковий підшипник. До задньої частини тушки приробити сирий гребінець і відправити в духовку на 10 хвилин. Коли м’ясо просочиться запахом сталі, подайте його зі збитими вершками.

«Молоко в зеленому світлі»

Візьміть велику чашку холодного молока. Додайте в нього мед, чорний виноград і редис. Отриману суміш вживайте в приміщенні з зеленим освітленням. Пийте під час поїдання полібібіту (так футуристи перейменували коктейлі, – прим. ред.) з мінеральної води, пива і ожинового соку.

Футуристична їжа в Україні

Не можна сказати, що українські та російські футуристи любили експериментувати зі стравами, але точно вони любили хуліганити. В 1914-ому році у Київ навідуються троє поетів: Каменський, Маяковський та Бурлюк. Їхній приїзд у місто супроводжується розвішуванням плакатів: «Я! Танго з коровами», «Я! На флейте водосточных труб», «Я! Доитель изнуренных жаб».

Маяковський, обідаючи в ресторані на Хрещатику, вирішив, що класична подача борщу – нудна. Тому вимагав від офіціанти налити борщ в тарілку, яка стояла догори дриґом. Офіціант казав йому, що це – неможливо. Але Володимир Володимирович відповів: «В поезії можливо все».

Де спробувати їжу футуристів

У березні 2008 року Італійська кулінарна академія в Лондоні провела банкет зі стравами, створеними за рецептами з «Повареної книги футуриста». Застілля складалося з шести страв, які подавалися під звуки Вагнера, «дикого джазу» і мотора аероплана. У приміщенні стояв запах гвоздик.

«Марінетті був приголомшливою людиною, але його страви були огидні. Ми постараємося зробити їх їстівними», – розповів президент академії Беніто Фіоре.

А якщо будете в Італії, то відвідайте ресторан Osteria La Francescana міста Модена, що отримав в 2016 році звання «Кращий ресторан світу» за версією The World’s 50 Best Restaurants. Кухар Массімо Боттура слідує всім заповітам футуристів, тільки готує смачно.

Фото – Енді Воргол, “Дика малина”

Якщо у вас вистачить сміливості, то ви можете приготувати більш «сучасні» страви за рецептами Енді Воргола з кулінарної книги «Дика малина». Наприклад, з легких страв ми порекомендуємо омлет Грети Гарбо, який готувався без яєць.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь

Долучайтеся до нашого Telegram-каналу з тестами! 🧐