Спецпроєкти

Китайські дослідники змогли добути кисень на Місяці: як їм це вдалося?


Китайські дослідники, які працюють над способом добування кисню на Місяці, заявили, що змогли добути його з місячного ґрунту.

Про це пише South China Morning Post.

Як їм це вдалося?

Команда Китайської корпорації аерокосмічної науки та технології проводить експерименти з видобування кисню на Місяці. Один із них виявився обнадійливим.

Під час попередньої місячної місії (якої саме – не називають) за допомогою невеликого реактора вдалося добути кисень. Дослідники зібрали місячний ґрунт і нагріли його до високих температур 2500 градусів за Цельсієм. Це спричинило розпад іонів і виділення газоподібного кисню.

Попри те, що високі температури непокоять дослідників через їхню можливу небезпеку. Дослідники виділили 30 кілограмів кисню зі 100 кілограмів ґрунту.

Крім кисню, цим методом можна також виробляти інші корисні матеріали, включно з кремнієм високої чистоти, який використовують у виготовленні напівпровідників, та металів: залізо й титан.

На космічній конференції в Шеньчжені дослідник Го Лінлі заявив, що необхідно знайти якомога швидше кисень на Місяці, щоб підтримати план Китаю побудувати там дослідницьку станцію. Нагадаємо, що Китай хоче висадити астронавтів на Місяць до 2030 року та створити там наукову базу.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь