Спецпроєкти

Вчені розробили мозковий імплант, який може допомогти боротися з депресією


Американські вчені з Каліфорнійського університету в Сан-Франциско розробили мозковий імплант, який може допомогти боротися з депресією.

Про це пише ВВС.

Як працює цей імплант?

Науковці створили електричний імплант, який вживляють у мозок. Він може виявляти та лікувати важкі форми депресії.

Поки що його випробували лише на одній пацієнтці. Дівчина Сара рік тому погодилася помістити імплант у свій мозок. У неї діагностували важку форму депресії. Кілька років вона намагалася її вилікувати, але нічого не допомагало, починаючи від антидепресантів і закінчуючи електросудомною терапією.

Психіатриня Кетрін Скангос заявила, що Сара підійшла для участі в експерименті завдяки розташуванню ланцюгів депресії в її мозку.

«Ми знайшли одне місце, яке називається вентральним стриатумом, де стимуляція послідовно усуває депресію. І ми також виявили область активності мозку в мигдалині, яка може передбачити, коли симптоми хвороби ставатимуть сильнішими», – пояснює Кетрін Скангос.

Мозковий імплант за розміром є як сірникова коробочка. Пристрій завжди увімкнений, але дає імпульси лише тоді, коли відчуває наростання симптомів депресії, тому може знадобитися людині.

Дослідники з Каліфорнійського університету зазначають, що ще зарано говорити про успішні результати для інших пацієнтів, які так само важко піддаються лікуванню депресії. Але вчені планують продовжити клінічні випробування та сподіваються на хороші результати.

Дівчина Сара відгукується про лікування добре, каже, що це докорінно змінило її життя. А відразу після операції вона відчула ейфорію.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь