Спецпроєкти

Не Facebook, а Meta: коротко про майбутній метавсесвіт очима Цукерберга


28 жовтня Марк Цукерберг виступив на онлайн-презентації Facebook Connect 2021. Засновник компанії презентував нові проєкти та плани у вигляді своєї віртуальної копії.

Марк Цукерберг оголосив про зміну назви компанії, тепер Facebook став Meta. У такий спосіб вони хочуть асоціюватися з метавсесвітом. На думку Цукерберга, це нове покоління інтернету.

Метавсесвіт близько

Багато часу на презентації приділили планам  ̶F̶a̶c̶e̶b̶o̶o̶k̶  Meta створити метавсесвіт, де кожен зможе «робити майже все, що тільки можете уявити»: зустрічатися з друзями, робити покупки, вчитися, працювати, грати та займатися творчістю. Для цього компанія планує витратити 10 мільярдів доларів. 

Метавсесвіт від  ̶F̶a̶c̶e̶b̶o̶o̶k̶  Meta побудований на програмному забезпеченні Horizon. Цукерберг презентував декілька його розгалужень:

  • Horizon Home – це ваш «дім», тобто простір у віртуальному світі, де ви можете запрошувати друзів приєднатися до вас або спілкуватися з ними;
  • Horizon Worlds – простір, де користувачі зможуть створювати нові світи й подорожувати між ними. Тобто тут люди можуть розробляти власні ігри, влаштовувати вечірки чи просто дивитися відео або фільми в компанії друзів;
  • Horizon Workrooms – це віртуальний офісний простір реальної компанії, де користувачі зможуть працювати у вигляді своїх аватарів;
  • Horizon Marketplace – місце, де можна продавати й купувати контент, як диджитал, так і офлайн-предмети.

 

Якщо дуже простими словами, то в метавсесвіті користувачі зможуть робити що завгодно у вигляді свого аватара за допомогою VR та AR-технології. Також велику роль відіграватимуть різні криптотехнології на кшталт NFT або смартконтрактів.

«Наступний крок буде ще більш захопливим – це втілений Інтернет, у якому ви перебуваєте в досвіді, а не просто дивитеся на нього. Ми називаємо це метавсесвітом, і він вплине на кожен продукт, який ми створюємо», – заявив Цукерберг.

Дуже складно уявити те, що ми ще ніколи не бачили. Наприклад, під час презентації Facebook Connect 2021 нам показали дівчину, яка потрапила на концерт, у вигляді своєї віртуальної копії, де зустріла свою подругу. А потім вони разом перемістилися у віртуальний магазин мерчу групи, яка виступала. Також, наприклад, увесь контент зі «звичайного» інтернету можна буде дивитися в метавсесвіті у вигляді голограм.

Нові технології

У виданні The Verge зазначають, що Цукерберг намагається повернути метавсесвіт як утопічну ідею, яка відкриє зовсім нову економіку віртуальних товарів і послуг.

Наступного десятиліття, на його думку, більшість людей проводитимуть час у 3D-версії Інтернету. Тому він спонукає свої команди створити технологію, яка одного дня дозволить вам з’явитися у віртуальній реальності у вигляді аватара або голограми в реальній вітальні вашого друга.

Наприклад, FB reality labs розробили робочі алгоритми, які дозволяють створювати мегареалістичні аватари для соціальної взаємодії. Звісно, ще немає техніки, яка змогла б реалізувати цей проєкт у реальному житті. Але ми ж усі розуміємо, що це питання часу!

Наприклад, про ці алгоритми нам розповідає реалістичний аватар, який може робити різні жести, зображувати міміку, ставати в дивну позу. Загалом все-все, що може людина. Але на відео ми бачимо не людину, це лише аватар! Таку технологію можна буде використовувати для взаємодії людини з іншими у віртуальній реальності за допомогою VR- або смартокулярів.

Також Facebook планує надати розробникам набір SDK, який полегшить створення програм для метавсесвіту. Ці розробки мають покращити й полегшити реакції на рухи рук і спростять розшифрування людської мови.

На презентації нам показали також:

  • новий шолом змішаної реальності Project Cambria;
  • AR-окуляри Nazaré;
  • гаджет на руку, який розпізнає, що ви хочете написати, завдяки руху кисті.

Наприклад, на відміну від звичайної гарнітури VR, яка виводить вас із реального світу, AR-окуляри Nazaré матимуть вигляд звичайних окулярів із дисплеями, здатними накладати контент на навколишній світ.

«Ці продукти дедалі більше стають схожими на те, що сьогодні можна вважати продуктом соціальних мереж», – заявив Цукерберг.

До речі, реліз смартокулярів спільно з Ray Ban у вересні став першим кроком для того, щоб перевести увагу користувачів від екранів смартфонів на щось цілковито нове. Тут вже є дві 5-мегапіксельні камери для знімання фото й відео, динаміки для телефонних дзвінків, прослуховування музики або подкастів.

Смартокуляри синхронізуються із застосунком Facebook View, де можна редагувати зняті відео та ділитися ними в соціальних мережах. Заряджається гаджет у спеціальному кейсі, який є в комплекті.

Ще одним презентованим продуктом став шолом змішаної реальності Project Cambria. Це «повністю новий» гаджет, реліз якого запланований наступного року. Тут будуть камери високої роздільної здатності для трансляції на екрани пристрою повноколірного якісного зображення.

Він призначений для використання із застосунками змішаної реальності, використовуватиме технологію відстеження міміки та напрямки поглядів. Також він матиме досконалішу оптику, ніж та, що застосована в наявних гарнітурах, а також сенсори та алгоритми, які допоможуть «реконструювати» та «доповнити», а не замінити, світ навколо користувача.

Висновки

Осягнути, як це буде працювати, майже нереально. Під час презентації теж по суті нічого так і не пояснили. Але ми можемо пофантазувати. Саме для цього в нас є текст про метавсесвіт і про те, що нас чекає в майбутньому.

І як сказав сам Цукерберг, метавсесвіт, найімовірніше, не виросте надто сильно до кінця цього десятиліття.

«Одна річ, про яку я говорив упродовж багатьох років, – це створення платформ навколо людей, а не застосунків. Я думаю, що в цьому є щось, де атомна одиниця – це ваш аватар і ваші цифрові товари. І різні програми – це не зовсім різні речі. Це просто різні простори, куди ви можете телепортуватися.

Я думаю, що це архітектура, яка загалом має бути більш піддатою для взаємодії, якщо ви створюєте правильні стандарти із самого початку, ніж архітектура, де атомною одиницею є застосунки. І передбачено, що кожен застосунок – це зовсім різне середовище, і в кожному ви починаєте з нічого. Тому я вважаю, що є щось у тому, як ви проєктуєте ці речі та робите їх більш орієнтованими на людей. Тож побачимо. Але я думаю, що було б добре спробувати побудувати дещо з того, про що я розповів», – підсумував Марк Цукерберг.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь