Спецпроєкти

Дослідження: ризик померти від «Дельти» у невакцинованих в 11 разів вищий


Згідно з американськими дослідженнями, ризик померти від штаму «Дельта» у невакцинованих в 11 разів вищий.

Про це повідомляють на сайті американського Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC).

Як досліджують вплив вакцин проти COVID-19?

Центр із контролю та профілактики захворювань (CDC) проводить численні дослідження ефективності вакцин, а також рівень захворюваності серед щеплених і нещеплених людей.

У Центрі зазначають, що вакцини, звісно, ефективні в запобіганні інфекції не на всі 100%, тому деякі повністю щеплені люди все одно хворіють на COVID-19. Такі випадки називають breakthrough cases.

Щоб дослідити ефективність вакцини та кількість випадків breakthrough cases, Центр співпрацює з іншими медичними організаціями.

За їхніми останніми даними, ризик померти від штаму «Дельта» у невакцинованих в 11 разів вищий, ніж у щеплених людей проти COVID-19.

У цій таблиці ми бачимо, що на 100 тисяч населення в серпні:

  • серед невакцинованих – приблизно 13 смертей (крива чорного кольору);
  • серед вакцинованих – 1 смерть (крива блакитного к-ру).

За даними дослідження Kaiser Family Foundation, вчасна вакцинація проти COVID-19 могла б запобігти близько 90 тисячам випадків смерті.

Яке становище в Україні?

На брифінгу Міністерства охорони здоров’я головний санітарний лікар України Ігор Кузін заявив, що прогнозовано пік захворюваності на COVID-19 припаде на кінець жовтня – середину листопада.

Зараз ситуація погіршується, зокрема:

  • кількість летальних випадків за тиждень зросла на 22%;
  • кількість нових випадків захворювання – на 11%;
  • заповненість ліжок становить 57%.

«Переважна більшість нових випадків захворювання спричинена мутованим штамом “Дельта”. Через це більше пацієнтів потребує лікування у відділеннях інтенсивної терапії та штучної вентиляції легень. Тому вакцинація – ефективний спосіб уникнути захворювання, госпіталізацій та смерті», – наголосив завідувач кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця Сергій Дубров.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь