Спецпроєкти

Жінка отримала штучний зір завдяки новітньому мозковому імпланту


Учені ЄС та США розробили спеціальний новітній мозковий імплант, який дозволяє людям частково отримати штучний зір.

Про це повідомляє ScienceDaily.

Як це працює?

Міжнародна група вчених провела дослідження, яке останні роки називають «мрією вчених». Вони дослідили технології, що передбачають вживлення мініелектродів у мозок. Так імплантація електродів у зорову кору мозку дозволяє стимулювати навколишні нейрони, що й забезпечує штучний зір. Для відповідного ефекту використовуються спеціальні окуляри з інтегрованою камерою.

«Ці результати дуже захопливі, оскільки демонструють як безпеку, так й ефективність. Ми зробили значний крок вперед, показавши потенціал цих типів пристроїв для відновлення функціонального зору людям, які втратили зір», – розповів один із провідних дослідників Едуардо Фернандес.

Тестування імпланта

Нейрохірурги імплантували мікроелектродний масив у зорову кору 57-річної колишньої вчительки Берні Гомез. Вона не бачила понад 16 років. Далі імплант з’єднали з камерою, що встановлена в центрі окулярів. Після певного періоду навчання Берні Гомез вдалося розрізнити об’єкти на екрані. Камера в окулярах передавала дані безпосередньо в мозок.

Для навчання використовували відеогру «Maggie Simpson», де потрібно було виконувати певні вказівки. Тож штучний зір дозволив жінці ідентифікувати силуети фігур, літери алфавіту тощо.

Клінічні випробування, пов’язані з дослідженням, триватимуть до травня 2024 року. Дослідження фінансується коштом кількох організацій, зокрема Міністерства науки та інновацій Іспанії та Університету Мігеля Ернандеса. У майбутньому вчені планують повернути зір більш ніж 148 мільйонам людей у всьому світі.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь